Una de cada quatre actes que els Mossos d'Esquadra van aixecar per la Llei orgànica 4/2015, coneguda popularment com a Llei Mordassa, de seguretat ciutadana, que inclou desenes d'articles i engloba infraccions com la tinença d'armes blanques, manifestacions no comunicades, portar a sobre droga, etc., s'han quedat sense tramitar per part d'Interior i han prescrit durant el 2023. Sense aquesta tramitació en el temps estipulat per la llei, l'expedient cau i el ciutadà denunciat pels Mossos queda impune i no haurà de respondre amb cap sanció o multa.

Les dades concretes, segons un informe intern del departament d'Interior al Parlament, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, apunten que durant l'any 2023 els Mossos d'Esquadra van sancionar 41.498 persones per aquesta llei, per diverses infraccions (molt greus, greus i lleus), però exactament 10.341 d'aquestes sancions van quedar sense tramitar. Això representa un 25%, és a dir, una de cada quatre van expirar.

Multes que no arriben

A efectes pràctics, això vol dir que una de cada quatre persones que, per exemple, van ser interceptades pels Mossos amb armes blanques i van ser proposades per una sanció, no van rebre cap mena de comunicació per part de l'administració, i ningú va gestionar l'expedient, i, per tant, després de passar el termini que preveu la normativa, aquest va prescriure. No és una situació nova. L'any 2022 es van aixecar unes 38.500 actes també per aquesta llei, i més de 8.000 van prescriure. Les dades recollides fins ara, fins al mes d'agost, indiquen que aquest 2024 s'han aixecat 27.000 sancions. D'aquestes, fins ara, no consta que n'hagi prescrit cap.

El departament d'Interior, encapçalat per la socialista Núria Parlon, va assegurar que reforçaria la plantilla de la Direcció General d'Administració de Seguretat (DGAS), organisme públic que depèn de la seva conselleria i que s'encarrega de gestionar aquests expedients, per evitar que es repeteixi la situació. En el marc del reforç del pla Daga —aquest cap de setmana s'ha organitzat un dispositiu de màxims a tot el país per combatre l'ús d'armes blanques—, des del departament es va assegurar que s'incrementaria la capacitat de resposta de la DGAS per evitar que les sancions quedin en sac sense fons i que els ciutadans sancionats quedin impunes. Els Mossos han denunciat en diverses ocasions que, si bé els agents aturen, escorcollen i sancionen persones per un suposat incompliment d'aquesta llei, els expedients s'acumulen a Interior en carpetes i mai s'arriben a tramitar, generant una sensació d'impunitat als ciutadans.

El mateix informe d'Interior assegura que durant el 2023, 1.678 sancions imposades es van pagar en el període voluntari, un 17% dels expedients incoats. Els ciutadans, quan són notificats que han estat sancionats, i abans que s'esgotin els terminis per fer al·legacions, poden pagar, i així ho han fet aquestes més de 1.600 persones durant el 2023. L'any 2022 van ser 4.373, i aquest 2024, fins al mes d'agost, només 28.