La Caixa i la Fundación Secretariado Gitano (FSG) han firmat un conveni de col·laboració que renova un any més les seves actuacions socials conjuntes de promoció de la convivència ciutadana intercultural, l'atenció a la infantesa en risc d'exclusió social i el foment de l'ocupació entre col·lectius amb dificultats, per sembrar "una transformació social sòlida".
Així ho han explicat el director general de la Fundación Secretariado Gitano, Isidro Rodríguez, i el de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, en la firma del nou conveni. Giró ha destacat que la relació entre les dues institucions "no és una relació passatgera, no és un amor d'estiu, sinó que és una relació molt sòlida" que va començar el 2007, amb la qual comparteixen valors i atenen 7.400 persones a l'any.
L'acord ordena els programes d'acció social conjunta que realitzen, que el 2018 van comptar amb una inversió acumulada de prop de 7 milions d'euros, entre els quals n'hi ha 3 que procedeixen d'ajuts del Fons Social Europeu al Secretariat Gitano.
"Ens uneix la preocupació per integrar al màxim les persones de la comunitat gitana i ajudar la plena integració sociolaboral dels mes joves", ha afirmat Giró, que ha destacat que es tracta d'una comunitat que ha estat discriminada i perseguida durant molts anys i actualment xifren entre unes 750.000 persones en l'Estat.
La família del pintor català Joan Martí ha donat a l'entitat l'obra Família gitana (1989), que tindrà un lloc d'honor en el Palau Macaya de Barcelona, com a "símbol del compromís" de La Caixa amb la comunitat gitana en una sala --la Sala Macaya-- que acull nombrosos actes culturals. Giró ha relatat que el pintor va retratar una família al barri de barraques de La Perona de Barcelona, al que va ser amb Francesc Candel. La donació es completa amb un altre quadre del mateix autor en qui apareix l'escriptor Josep Pla en el Mas Llofriu (1970).
Rodríguez ha observat que el quadre de Martí mostra la fortalesa de la comunitat gitana, que malgrat que "continua sent molt més pobra que la resta", troba aquesta força en la unió. Rodríguez ha subratllat la necessitat de perseverar els programes que ofereixen oportunitats i aconsegueixen canvis que es mantenen a llarg termini.
Programes d'infacia i ocupació
Entre els programes que del conveni es troba el CaixaProinfancia, que juntament amb Secretariat en va atendre 2.600 de menors en situació de risc d'exclusió de 21 ciutats en deu comunitats autònomes, mentre que amb Incorpora ajuden la integració laboral en 12 ciutats, aconseguint 600 insercions l'any passat.
La Caixa també desenvolupa el Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) a 36 territoris de l'Estat, i a quatre treballa juntament amb la FSG a Sant Cosme de El Prat de Llobregat (Barcelona), La Coma i Santa Rita de Paterna (València) i Canal Real Galiana de Madrid.
"Em van ajudar a continuar estudiant"
Laia Cortés, de Sabadell (Barcelona), que va començar a ser usuari del CaixaProinfància fa deu anys, ha explicat que ha estudiat segon de Batxillerat i la propera setmana farà les proves d'accés a la universitat (PAU) per estudiar Enginyeria Biomèdica: "Em van ajudar molt a dir que sí als meus estudis, a continuar estudiant".
Ha explicat que els seus pares treballen en la venda ambulant, i que han estat un gran suport per a ella i els seus germans, als que animen a estudiar i crear-se el seu futur. A preguntes dels periodistes ha reflexionat: "Si volem canviar la societat hem de començar per petits passos, i demostrant que sí que es pot".
De la seva banda, Sebastián Cortes, de Sant Adrià de Besòs (Barcelona), ha relatat que es dedicava a la venda ambulant fins que va entrar en el programa Incorpora, es va formar i ara treballa, des de fa més d'un any, en un supermercat amb contracte fix: "Tots ens sentim valorats quan ens donen l'oportunitat i demostrem que podem fer-ho", ha dit.
També s'ha beneficiat d'aquest programa Nazareth Heredia, que ha valorat positivament l'oportunitat d'haver pogut aprendre treballant. La jove ha explicat que la seva família està "molt orgullosa i contenta".