Són preguntes que s’ha fet tothom arran del tràgic i devastador incendi en el barri del Nou Campanar de València, que ha deixat un balanç de deu víctimes mortals, i prop de 400 persones que ho han perdut tot. Què cal fer si tenim un incendi a casa? És millor quedar-se tancat o intentar sortir a l’exterior? Tot depèn de l’incendi i de la situació, però hi ha alguns consells que formen part del protocol de com cal actuar en cas d’incendi. El primer que hem de fer és mantenir la calma i no deixar-se portar pel pànic, que pot agreujar la situació en un moment en el qual cal actuar sense pressa, però sense pausa, és a dir amb determinació però amb prudència. Cal tenir present un factor important: la majoria de víctimes en un incendi són producte de la inhalació de fum, més que per les cremades a causa del foc "El fum és tòxic i en deu segons n'hi ha prou per perdre el coneixement i que el foc avanci i acabem calcinats", tal com va explicar el cap de la Divisió de Prevenció, Investigació, Extinció d'Incendis i Salvament dels Bombers de Barcelona, Víctor Molinet, en una entrevista a La tarda de Catalunya Ràdio.

 

Cal sortir de l’edifici?

Depèn. Si, si és possible fer-ho, és a dir, cal fugir si no hi ha fum entre el lloc de la casa on som i la sortida al carrer, i es pot veure la sortida. Però és important no córrer, per evitar l’efecte estampit, caigudes i aglomeracions en les sortides en cas d’un incendi generalitzat en un edifici on hi ha més veïns.  En cas de poder fugir, és molt important tancar totes les portes que es travessin per tal d’intentar contenir el foc. “Els bombers aconsellen “agafar les claus i el mòbil (si es pot), tancar les portes i anar al carrer, no al terrat, i trucar al 112”. Per accedir al carrer, cal baixar per les escales sense córrer i, en cap cas, s’ha de fer servir l’ascensor. Cal tenir també les mans lliures i, sobretot, no perdre temps en recollir objectes personals o de valor, ni tornar mai a buscar-les.

 

Què hem de fer si no podem sortir? 

El foc es propaga ràpidament i és fàcil que el fum impedeixi veure les portes o finestres, o que la sortida estigui bloquejada hi hagi fum o foc pel mig. En cas que no sigui possible fugir, la recomanació és tancar-se a l’habitació més allunyada del foc, tancar la porta per confinar el foc, i si és possible, posar roba o tovalloles mullades a les escletxes de la porta. Si l’habitació té una finestra, obrir-la i deixar-se veure. Sota cap circumstància cal amagar-se al lavabo si no té finestra, o a sota el llit. Si és possible, trucar al 112 (emergències). “És millor tancar-se a una habitació i anar a un lloc on us puguin veure des de l'exterior”. El fet de tancar una porta ens pot salvar la vida. Una porta estàndard, la que hi ha en qualsevol pis, resisteix tancada quinze minuts amb el foc al costat", explica Víctor Molinet. I en una ciutat com a Barcelona el temps de reacció dels bombers ronda els 10 minuts, donant temps a què arribin els equips d’emergència.  Hi ha imatges de pisos cremats amb una habitació que ha quedat intacta, com la que es veu en aquest vídeo:

 

És efectiu posar un mocador sobre la boca?

Segons els bombers, protegir-se del fum amb un mocador sobre la boca no serveix de res i l’únic que dona és una falsa sensació de seguretat. Com hem dit, sí que és efectiu posar roba o tovalloles mullades per tapar l’escletxa de la porta.

I creuar el fum o el foc amb una manta sobre el cap?

El cap de la Divisió de Prevenció, Investigació, Extinció d'Incendis i Salvament dels Bombers de Barcelona, Víctor Molinet, insisteix que “no hem d’intentar creuar mai una zona amb foc o fum. D’entrada, no sabem què trobarem després i, en segon lloc, només inhalant fum deu segons ja ens desmaiarem. Les víctimes dels incendis no ho són per les cremades, sinó pel fum”.

Són efectius els detectors de fum i els extintors?, cal tenir-los a casa?

Els extintors són obligatoris en molts espais públics i és útil tenir-ne un d’ells a casa, però s’ha d’utilitzar sempre que sapiguem com fer-ho, perquè en cas contrari, ens faria perdre un temps preciós. Si no els sabem fer servir, no val la pena perdre temps a intentar apagar un foc. L’ús correcte de l’extintor, tal com explica Molinet, és “estirar l’anella i enfocar la mànega a la base del foc. Cal buidar l’extintor del tot”. En canvi, els bombers aconsellen instal·lar-se un detector d’incendis o de fum a casa. “Són econòmics, valen uns 10 i 15 euros, i detecten el fum. S’instal·len al sostre, preferiblement en un distribuïdor, i serveixen sobretot si es declara un incendi mentre dormim. Perquè el fum no ens desperta, ens adorm”, explica Molinet. Un 75% dels incendis es donen en edificis d'habitatges perquè els d'oficines solen estar més preparats, amb totes les mesures antiincendis pertinents, que no han arribat a les cases particulars”. 

On i com solen originar-se els incendis?

L’any 2023 va haver-hi tres morts a Catalunya per incendis en habitatges. Se solen originar a la cuina o per un curtcircuit, el mal funcionament d’electrodomèstics, però també per espelmes o cigarretes mal apagades. “La cuina és un lloc habitual, però també la sala d'estar, on ens deixem una burilla o espelmes enceses, o els patinets elèctrics que es deixen carregant-se. Un incendi d'un patinet és ràpid, genera molt de fum i pot fer petites explosions de la bateria. Si passa, estem en risc i hem d'anar a un lloc segur i avisar els bombers, que ja se n'encarregaran".

Consells incendis

 

Per què a València el protocol no va servir?

L’ordre que van donar els bombers que van acudir a extingir l’incendi de l’edifici del Nou Campanar de València als veïns era que es confinessin a casa seva, amb panys humits a sota de la porta, seguint el que han qualificat d'un “protocol d’actuació” en cas d’incendi, però al final, les víctimes van quedar atrapades i no hi va haver temps a rescatar-les. Segons publica Las Provincias, la majoria de les víctimes residien al bloc més allunya d’on es va originar el foc. Els residents van optar per obeir la norma, però les particularitats de l’incendi (una propagació molt ràpida i virulenta a causa dels materials de poliuretà i alumini, i l’efecte xemeneia de la façana ventilada) van convertir el protocol en una trampa mortal i la norma no es va poder canviar sobre la marxa. A la velocitat com s'estenia el foc d’un edifici a l’altre, també afavorit pel fort vent que avivava les flames, va fer impossible rescatar a les persones atrapades. A més, segons el mateix diari, que cita fonts consultades, la majoria de les víctimes mortals residien a la planta vuitena o més amunt, per la qual cosa va ser impossible pujar-hi. En canvi, una parella que es fa refugiar en el balcó de casa seva, envoltats de foc en els pisos superiors i inferiors, sí que va poder ser rescatada pels bombers entre aplaudiments. La maniobra per rescatar aquestes dues persones que portaven des de l'inici del foc al balcó es va fer amb dues grues: una controlava el foc a les plantes inferiors i l'altra es va acostar per poder treure pel balcó els afectats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!