Radio Televisión Canaria, reconeguda i guardonada entre els mitjans pel rigor en la cobertura de l'erupció del volcà de La Palma, fa dies que es fa ressò d'una activitat, més intensa del que és habitual, del volcà del Teide a Tenerife. El darrer registre informat per l'Institut Volcanològic de les Canàries (INVOLCAN) és del dimarts 12 de juliol per un eixam de petits terratrèmols sísmics a l'interior del Teide, en total fins a 630. La detecció s'ha fet en profunditats que val dels 9 als 12 quilòmetres i té unes característiques similars a les ja registrades el 10 de juny de 2022. La reiteració es constata.
"Abans o després hi haurà una erupció al Teide"
Davant d'aquest fet, la veu dels experts pren força. D'entrada, l'origen més probable d'aquesta mena de petits terratrèmols ve derivada del moviment de fluids de vapor, gas o aigua de l'anterior sistema hidrotermal del Teide i, en cap cas, a un moviment de la magma. Els experts, des del canal autonòmic canari avisen: "Tenerife està patint una perturbació, abans o després hi haurà una erupció. Això ha de ser claríssim i ara és el moment de preparar-se per a una propera emergència volcànica"
#Tenerife | El #enjambre registrado este martes en el entorno del #Teide parece que ha parado.
— RTVC (@RTVCes) July 13, 2022
Ayer, se contabilizaron hasta 630 #microsismos. No son terremotos como tal, sino eventos híbridos generados por el movimiento del vapor, gas o agua.
▶️ https://t.co/GFCHtLXgd3 pic.twitter.com/zWOPQBlXMT
Vicente Soler, vulcanòleg del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a Espanya, ha afirmat que el sistema de Tenerife està actiu i que cal estar atents: "Es tracta d'un sistema despressionat que està donant senyals de recàrrega des del 2001. Hi ha erupcions a cada segle, el sistema està actiu i hem d'estar atents. En el 2000, igual que en els segles anteriors, també ho pot ser".
#Tenerife | El último #enjambreSísmico localizado en el entorno del Teide ha contado con 630 pequeños terremotos en menos de seis horas.
— RTVC (@RTVCes) July 12, 2022
Según @involcan
esos seísmos son de muy baja magnitud y se localizan justo debajo del #Teide.
▶️ https://t.co/GFCHtMeRBD pic.twitter.com/ekehTBSVHM
L'última erupció del volcà del Teide
L'última erupció que ha viscut Tenerife, la del volcà del Chiñero de 1909, amb prou feines va durar deu dies i no va ocasionar danys a la població, però va ser més explosiva del que es pensava i va dispersar cendres sobre zones de l'illa on avui hi viuen més 215.000 persones i hi ha els seus dos aeroports. Què passaria si una erupció així passés avui? La resposta recorda que l'àrea afectada per aquella erupció està esquitxada avui d'autopistes, centres turístics, hospitals i cultius agrícoles i que els dos aeroports de Tenerife estan dins del rang de dispersió de les cendres del Chiñero. Els geòlegs saben que tot el complex que compon el volcà del Teide ha entrat 13 vegades en erupció en els darrers 2.000 anys, les sis més recents en període històric (1492, 1704, 1706, 1798 i 1909), i tenen la certesa que segueix actiu.