El Govern ha posat en marxa la maquinària legal per aplicar aquest any l'impost català a les emissions de diòxid de carboni (CO2) produïdes per vehicles de tracció mecànica, com els cotxes, les furgonetes o les motocicletes. Es preveu començar a cobrar-lo a partir del 15 de setembre. Aquest 1 de maig ja es publicarà un padró provisional, accessible per a la ciutadania, en el qual es podrà consultar els vehicles afectats per l'impost i la quota a pagar a través de la web de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC).
En el cas dels turismes l'import anirà d'entre els 6 als 60 euros anuals per a la majoria, segons estimacions de la Generalitat. Tot i això, l'ATC ha obert un simulador que et permet calcular el cost en els teus vehicles.
Qui està afectat?
Estan afectats els cotxes de fins a 9 places, les furgonetes fins a 3,5 tones, i les motos que emetin més de 120 grams de CO2 per quilòmetre.
Si el valor de les emissions del vehicle és superior a aquests 120 grams, tocarà passar per caixa. El mínim són 55 cèntims. El màxim dependrà de les característiques del vehicle. Els dièsel són els més contaminants, seguits dels de gasolina.
Com saber les emissions del meu vehicle?
Les emissions de CO2 de cada vehicle es poden trobar a la fitxa tècnica. Tot i això, fent una simple cerca per internet de la fitxa del teu model de cotxe, es pot trobar fàcilment.
Qui se'n lliura?
Queden fora de tributar per aquest impost els vehicles 100% elèctrics, els turismes amb emissions de CO2 inferiors a 120 grams per quilòmetre (encara que per a l'exercici fiscal de 2021 aquest límit es rebaixarà a 95 g/km), les furgonetes que emeten menys de 160 g/km, els ciclomotors, els camions i vehicles de més de 3,5 tones, els autocars i els vehicles usats per transportar més de nou persones, inclòs el conductor.
També resulten exempts d'aquest imposat vehicles com les ambulàncies, els vehicles oficials, els de representacions diplomàtiques i organismes internacionals, els adaptats per a persones amb mobilitat reduïda, així com els històrics i clàssics.
Període de modificacions
No obstant això, si hi ha un error en el padró provisional, els interessats tindran fins al 4 de juny per sol·licitar la seva modificació, i el padró definitiu estarà llest l'1 de setembre, de manera que a mitjan mes s'activarà ja el procediment per cobrar aquest nou impost, que es calcula que afectarà uns 4,1 milions de vehicles i 2,1 milions de contribuents.
Aquest impost va ser creat en 2017, a través de la llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat d'aquest any, i després la seva regulació es va incorporar a la llei catalana de canvi climàtic, també aprovada el 2017. Si més no, la seva aplicació, que havia d'arrencar el 2018, s'ha anat retardant fins ara per diversos motius, i el Govern va ser variant any a any les dates previstes d'implantació de l'impost.