Les emissions de CO₂ són un dels grans problemes dels darrers anys. D'aquí a 2050 els cotxes de combustió desapareixeran i els carrers es començaran a omplir de vehicles elèctrics. Un dels principals avantatges de conduir un vehicle elèctric, és que la conducció està lliure d'emissions locals de diòxid de carboni, ja que el seu sistema de propulsió es basa en uns motors que només necessiten subministrament d'energia elèctrica, i per tant no hi ha combustió ni gasos de fuita.  

Quan mirem de comprar-nos un cotxe nou, primer mirem el preu, però també és important informar-se del que consumeix. A Espanya, a banda d'influir en el consum de combustible o el cost de l'energia elèctrica també determinarà indirectament el nivell al qual serà sotmès en funció de les emissions de CO₂. Aleshores, sorgeixen una sèrie de preguntes: quines són les emissions realment contaminants dels vehicles de combustió? Com saber quant contamina el meu cotxe? Què indica la normativa vigent? A continuació intentarem respondre aquestes preguntes i donar les claus per entendre la situació. 

Com saber quant contamina el meu cotxe?

És molt important saber quant contamina el meu cotxe. La normativa europea CAFE (Corporate Average Fuel Emissions) obliga des de l'inici de 2020 a què no se superin els 95 grams de CO₂ per quilòmetre en el còmput d'automòbils en circulació d'Espanya. A Europa el consum i les emissions de gasos es calculen en tots els cotxes nous venuts a Europa mitjançant el protocol WLTP (per Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure), que es completa amb proves en condicions real d'ús, el RDE (Real world Driving Emissions). 

A Espanya, el ministeri de Transició ecològica ha habilitat un portal web on es pot cercar el teu vehicle i saber la seva classificació energètica, així com el seu consum i les emissions de CO₂ per quilòmetres. Per tant, els ciutadans poden saber el que contamina el seu vehicle. Tanmateix, també hi ha altres mètodes per calcular les emissions del nostre cotxe, només calen les dades necessàries. El que s'ha de fer és multiplicar la distància de quilòmetres que s'han fet per les emissions de grams/km CO₂ del cotxe. La dada es pot aconseguir o buscant la informació a internet o en la fitxa tècnica del vehicle, en el cas dels vehicles nous, apareixerà a la guantera. 

Portal Ministeri Transició Ecològica

Distintiu ambiental de la DGT

La majoria de vehicles que circulen per les carreteres espanyoles tenen un motor de combustió tradicional, i per tant deixen anar una sèrie d'emissions de major o menor importància en funció del pes, la mida, el motor o el tipus de cilindrada. Estan regits per la normativa europea de contaminació, per la qual un dièsel o gasolina concret, poden disposar d'una etiqueta o l'altra, o quedar-se sense. Els últims anys han estat marcats per la quantitat de diòxid de carboni expulsat a l'atmosfera i els problemes derivats d'això. Per aquesta raó s'han imposat una sèrie de restriccions en el centre d'alguns nuclis urbans, on els vehicles més beneficiats són aquells automòbils que gaudeixen del distintiu Zero i Eco de la DGT, alguns dels quals se situen entre els cotxes més venuts a Espanya. 

La distinció 'Zero' està reservada pels vehicles 100% elèctrics i tots el que tenen un sistema de propulsió híbrid endollable, és a dir, aquells que l'autonomia EV és superior als 40 quilòmetres. L''ECO', en canvi, és per als híbrids convencionals i els motors electrificats amb tecnologia mild-hybrid, com sistemes de propulsió que admeten l'ús de gas natural, GLP o GNC. També estan dins d'aquesta categoria els híbrids endollables amb menys de 40 quilòmetres d'autonomia elèctrica. 

Per als vehicles dièsel o gasolina, també existeixen les categories 'B' i 'C'. El primer, de color groc, s'aplica a turismes i furgonetes de gasolina matriculades a partir de gener de 2000 i els mateixos vehicles però de dièsel, matriculats a partir de gener de 2006. El segon, de color verd, s'aplica a turismes i furgonetes de gasolina matriculades a partir de gener de 2006 i els mateixos vehicles però de dièsel, matriculats a partir de gener de 2014. 


🌳 Si a més de consultar les emissions del teu pròxim cotxe vols estimar les que generes el teu dia a dia visita la calculadora de la comunitat GreeN d'El Nacional i tindràs una estimació en dos minuts.