A Catalunya es necessitaran 25.000 places més de residències i 20.000 professionals més en els deu anys vinents per l’envelliment de la generació del baby-boom, segons un estudi publicat aquest dijous. La recerca, realitzada per la Unión de Entidades, amb col·laboració de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) i el Ministeri de Drets Socials, conclou que a curt termini podria no haver-hi prou professionals per atendre les persones grans si no hi ha millora important del finançament públic.

Ara mateix l'estat del sistema d'assistència a Catalunya és que hi ha unes 62.000 places residencials i 20.000 diürnes, el 85% de titularitat privada —moltes amb finançament públic en un sistema de concertació—. Tot plegat, insuficient per afrontar la pròxima dècada, assenyalen els experts. “Si no tenim els professionals i una formació adequada tindrem un greu problema d’atenció”, ha afirmat la presidenta d’ACRA, Cinta Pascual, acompanyada per Ramon Ramells, president de la Unión de Entidades, en la presentació de l’informe aquest dijous al Col·legi d'Economistes.

L’"Estudi socioeconòmic de l’atenció per a persones en situació de dependència a Espanya"  assenyala que el nombre de persones més grans de 65 i de 80 anys es doblarà en els anys vinents pel que fa al creixement anual mitjà de l’última dècada. Si en el període 2010-2022 la població major de 65 anys va créixer en 135.124 persones de mitjana cada any, es calcula que el 2023-2036 l’increment serà amb 268.106 persones cada any. Pel que fa als majors de 80 anys, en els últims anys aquesta població ha crescut de mitjana en 43.742 persones cada any i ho farà en 84.265 en els següents.

Destinar almenys el 2% del PIB a la dependència

ACRA demana arribar almenys al 2% de despesa sobre el producte interior brut (PIB) per a la dependència, mentre que ara l'Estat hi dedica el 0,96% —percentatge de finançament públic i privat sobre el PIB de serveis de cures de llarga durada segons dades de l’OECD del 2021, recollides en l’estudi—.  “El finançament ha de permetre millorar la cobertura, els serveis i els convenis”, ha recalcat Pascual.

Pel que fa al personal, la professional ha reconegut que hi ha parts de residències de gent gran a Catalunya que estan tancades per falta de professionals, però ha aclarit que són “anecdòtiques”. Si bé ha afegit que amb les necessitats i les llistes d’espera actuals és “dur” no poder obrir una unitat per falta de professionals o perquè encara no estan formats.

Preguntada per la realitat de molts treballadors migrants a les cases, la presidenta d’ACRA ha afirmat que la solució del sector “només passa per regularitzar-ne la situació”. “És gent que ja està aquí, però no té papers i no pot cotitzar i estan cuidant la nostra gent gran. Els tenim a casa (...) La gent que cuida gent ha d’estar ben cuidada”, ha dit.

Reduir l'espera

L’estudi també recull que a Catalunya el temps mitjà des de la sol·licitud de la dependència fins a la resolució de la prestació és de 295 dies (2023). Tot i que s’ha reduït, es troba molt per sobre dels 180 dies que marca la llei. El temps mitjà al conjunt de l'Estat és de 324 dies. La llista d’espera per ser beneficiari del Programa Individual d’Atenció (PIA) a Catalunya és de 48.470 persones en situació de dependència, la més alta d'entre totes les comunitats autònomes, amb un total de 155.000 persones dependents que esperen.

Sobre el servei d’atenció domiciliària (SAD), a Catalunya són ateses 69.935 persones. Tot i que l’índex de cobertura de l’atenció a domicili ha crescut en els últims anys a l’Estat, encara es troba lluny de la mitjana europea (5,5% i 10,1% respectivament); a Catalunya és del 4,6%. La intensitat mitjana d’aquest servei a Catalunya és d’11 hores al mes, una de les més baixes de l'Estat, amb una mitjana de 20 hores.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!