Els efectes del canvi climàtic tenen un impacte directe en la salut, tant és així que la proliferació de la calor extrema a Europa es cobra milers de vides a l'any. Segons un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (IS Global), l'estiu de 2022 70.000 persones haurien mort a Europa per les altes temperatures. Els resultats, extrets a través d’un nou enfocament metodològic de seguiment diari, indiquen que les morts causades per les altres temperatures han estat subestimades en sèries setmanals, quinzenals i mensuals.
L'equip investigador va utilitzar dades diàries per reestimar la mortalitat causada per les temperatures rècord de l'any 2022 i va concloure que en estudis anteriors s’hauria subestimat la mortalitat en un 10,28%, fet que implicaria que la mortalitat relacionada amb la calor l'any 2022 fos de 70.066 morts, i no de 62.862 morts com originalment s'estimava.
Segons ha precisat l'entitat, en un estudi previ publicat a la revista Nature Medicine, els autors d'aquesta investigació van reconèixer que la seva metodologia, basada en mitjanes setmanals de temperatures, van infraestimar la mortalitat atribuïda a la calor, ja que es requereixen dades diàries per saber amb precisió l'impacte dels pics puntuals de temperatures extremes. L'objectiu de l'estudi d'IS Global ha estat desenvolupar un marc teòric que quantifiqués els errors derivats de l'ús de dades agregades.
La calor i els hospitals
Els efectes de la calor extrema no es limiten a les morts prematures, també s'escolen als hospitals. A més calor, més risc de morir ingressat a un hospital per una afecció respiratòria i tenint en compte l'evolució inexorable de la temperatura es pot convertir en una amenaça. Així ho alerta un altre estudi d'IS Global. Els investigadors han analitzat l'associació entre la temperatura ambient i la mortalitat hospitalària per patologies respiratòries a Madrid i Barcelona entre els anys 2006 i el 2019.
2023, l'any més calorós mai registrat
El mes d'octubre marca un record de calor, seguint les petjades dels mesos que l'han precedit durant aquest 2023. Així doncs, l'observatori Copernicus afirma que aquest 2023 serà l'any més càlid en l'àmbit global des que hi ha registres. "Aquest octubre s'han detectat temperatures anòmales, després de quatre mesos on ja s'havien batut tots els rècords; podem dir amb una certesa gairebé plena que el 2023 serà l'any més càlid", ha assegurat a través d'una nota de premsa la subdirectora del servei per al canvi climàtic de l'organisme, Samanta Burgess.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!