El canal d'Urgell començarà aquest divendres el segon torn de reg al canal principal per salvar la collita dels arbres fruiters, 15 dies després del primer torn, segons informa l'agència ACN. El nou torn s'allargarà deu dies i l'aigua es repartirà seguint una nova pauta en funció de la superfície d'arbres a regar, segons ha informat la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell. Els productors de fruiters esperen fer fins a quatre torns de reg aquest estiu amb la dotació extra de 50 hectòmetres cúbics que va aprovar la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) a finals de juny. Els regants van decidir a principis de mes salvar la collita de les 9.300 hectàrees de fruiters que abasteix el canal a canvi de sacrificar 13.000 hectàrees de cereal i farratge.
Es dona la circumstància que els productors de pera llimonera de Ponent han començat aquesta setmana la collita de la campanya, que arriba marcada per les altes temperatures, la sequera i la falta de mà d'obra. Les restriccions d'aigua a les finques regades pels canals d'Urgell i Segarra-Garrigues han fet que la fruita quedi amb uns calibres més petits del normal, que no arriben al mínim comercial. A això, cal sumar-hi les altes temperatures d'aquest juliol que ja han començat a cremar la pell de peres i pomes. Amb tot, la campanya es preveu "normal" quant a producció i deixa enrere les dels últims dos anys en què les gelades van fer caure en picat la collita. La recuperació de la producció, però, també requereix més mà d'obra que, de moment, el sector no troba.
Des de les organitzacions agràries Asaja i Unió de Pagesos (UP) destaquen que la campanya d'aquesta varietat de pera serà "normal" pel que fa a la producció. Per exemple, Jaume Gardeñes, responsable de Fruita Dolça d'UP, té una finca d'una hectàrea a Térmens (la Noguera) que rega del canal auxiliar d'Urgell i confia que enguany collirà el mateix que en altres anys "normals", uns 30.000 quilos. En canvi, l'any passat la producció va caure en picat per les gelades i només va collir-ne 8.000.
Això sí, la mida de la fruita variarà depenent de si els arbres han disposat d'aigua durant la primavera. Les restriccions que han patit el canal principal d'Urgell i el Segarra-Garrigues faran que la fruita sigui més petita del normal i que, fins i tot, no arribi a la mida mínima per comercialitzar-la.
Les altes temperatures, un altre problema per als pagesos
A banda d'això, les altes temperatures d'aquest mes estan provocant cremades a peres i pomes. Es tracta d'una fruita que s'ha de llençar, ja que "comercialment no és bona" i es podreix més ràpidament. Des d'UP es mostren amoïnats per la possibilitat que la situació s'agreugi davant l'onada de calor d'aquesta setmana i afirmen que ja hi ha camps on l'afectació de la calor ja arriba al 30%.
D'altra banda, l'altra gran problemàtica d'aquesta campanya és la manca de mà d'obra per cobrir els 30.000 llocs de treball que acostuma a tenir una campanya normal a Ponent. Des d'Asaja Lleida ho atribueixen a l'avançament de la collita a la demarcació, que ha fet que s'encavalqui amb altres campanyes com ara la de la fruita de pinyol a Múrcia o la de la maduixa a Huelva.
Per la seva banda, Unió de Pagesos diu que la recuperació de la producció fa que es requereixi més mà d'obra i demana al govern espanyol que regularitzi la situació d'immigrants perquè puguin treballar. "Entenem que la gent s'ha de poder guanyar la vida i la manera de fer-ho és que tinguin papers", ha afirmat Gardeñes.