L'any 2023 s'ha consolidat com el més càlid mai registrat. Totes les dades apuntaven que serien dotze mesos de rècord i tant el Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (depenent de la Comissió Europea) com l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ho han acabat confirmant. Europa ha estat especialment castigada per aquest any de rècord, ja que és un territori molt vulnerable a l'escalfament global. Els europeus no només pateixen cada cop més calor, també moren més per aquest motiu. Un informe que elaboren Copernicus i l'OMM assegura que "la mortalitat relacionada amb la calor ha augmentat al voltant d'un 30% en els darrers 20 anys i s'estima que les morts relacionades amb la calor han augmentat un 94% a les regions europees estudiades". 

"Des del 1970, la calor extrema ha estat la principal causa de morts relacionades amb el temps i el clima a Europa", apunta l'informe. En les dues darreres dècades, aquest esdeveniment es multipliquen i es concentren en el temps, és a dir, s'acceleren. Per tenir una imatge d'aquest procés, cal tenir en compte que de les 30 onades de calor més severes que s'han patit a Europa, 23 han passat des del 2000 i cinc tan sols els tres darrers anys. "S'estima que hi va haver entre 55.000 i 72.000 morts per onades de calor cada estiu del 2003, 2010 i 2022", s'exposa al text. 

onades de calor Copernicus i OMM
Font: Copernicus i OMM

Altres perills de la calor per als europeus

Durant la major part del 2023, Europa va tenir un perill d'incendi per sobre de la mitjana. Es van observar nivells elevats de perill d'incendi a l'inici de l'estiu al nord d'Europa, a causa de les condicions més càlides que la mitjana observades al maig i al juny. Aquest és un altre gran perill que comporta la crisi climàtica. És més, els territoris del sud d'Europa són especialment sensibles a aquest augment del risc d'incendi, com s'ha pogut veure a la península Ibèrica. Les dues organitzacions assenyalen directament els grans incendis del 2023 a Portugal, Espanya, Itàlia i, sobretot, a Grècia, on es va produir l'incendi forestal més gran registrat mai a Europa, al voltant de 96.000 hectàrees.

L'excés de mortalitat a Catalunya l'estiu del 2022

Catalunya es troba en una de les zones més vulnerables a la crisi climàtica i així es nota al territori i sobre la salut dels ciutadans. En xifres concretes, hi va haver 17.458 defuncions entre l'1 de juny i el 28 d'agost de l'any 2022 i, d'aquestes, 2.705 (15,5%) són considerades excés de mortalitat, segons recull un informe de Salut. L'informe mostra que l'excés de mortalitat va ser superior en les dones i també en àrees rurals o a les urbanes més desafavorides.

 

🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!