La presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona, Laura Roigé, ha defensat que el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que està preparant la ciutat de Tarragona és una eina essencial per definir la qualitat de vida dels seus ciutadans, el dinamisme econòmic, la cohesió i projecció dels seus diferents barris i les necessitats dels veïns, sobretot en matèria d'habitatge.

A la tribuna 'Per què Tarragona no pot perdre amb tren del POUM' publicada en el 'Diari de Tarragona', l'ens cameral posa èmfasi que l'Ajuntament que encapçala Ruben Viñuales té sobre la taula una proposta que ha de negociar amb els partits i també ha d'escoltar als sectors econòmics perquè és més que un mapa d'urbanisme, ja que esbossarà el futur de la ciutat en les pròximes dècades.

Segons Roigé, amb les directrius del POUM, es planti com es distribueixen les infraestructures, les àrees dedicades a l'activitat econòmica, les àrees verdes, així com es vertebrarà cada barri i la cohesió real i les expectatives de les diferents zones de la ciutat.

En la seva anàlisi, la presidenta de la Cambra de Tarragona posa èmfasi en la projecció d'habitatges inicialment previst, una qüestió de màxima actualitat a tot el país davant del desajust entre l'oferta i l'elevada demanda: "L'Ajuntament faria bé en assegurar-se un desenvolupament urbanístic equilibrat, més enllà de projectes de gran envergadura i interès mediàtic".

Segons la Cambra, la previsió inicial que en alguns sectors el percentatge d'habitatge de protecció oficial prevista sigui aproximadament del 60% ho fa inviable. "Pot portar a una equació econòmica desfavorable que desincentivi la inversió privada, com ha passat en projectes passats."

A més, apunta que, partint de les dades que hi ha ara sobre la taula, el POUM tampoc no compliria la voluntat de cohesionar els barris. A Ponent, amb una renda per càpita inferior, hi ha previstos gairebé el doble de VPO en relació amb el projectat a la zona Centro o de Llevant. "On és l'oportunitat de cohesionar, si l'entenem com l'oportunitat d'afavorir la mixticidad, on habitant i ciutat avancen de la mà?".

"L'Ajuntament té una gran oportunitat, més enllà d'anuncis i presentacions, d'aconseguir que la col·laboració publicoprivada sigui un fet i que els sectors econòmics vegin que els interrogants o dubtes que han expressat en els últims mesos sobre el projecte són escoltats o, almenys, presos en consideració, escriu a la tribuna. Per això, defensa que la proposta del POUM estigui ben dimensionada, sigui econòmicament viable, perquè tant els grans projectes econòmics com la planificació en habitatge no quedin en paper mullat.

En aquest sentit, qüestiona que es limiti el creixement per la zona de Llevant, ja que implicaria una pèrdua de competitivitat que la ciutat no pot permetre's: "És el moment de planificar sectors de creixement i polítiques d'habitatge realistes i factibles de desenvolupar, allunyades de populismes que condicionin un creixement ordenat i cohesionador que el POUM possibilita", reitera.

Segons l'última previsió de l'Ajuntament, l'aprovació inicial del POUM de Tarragona està prevista per al primer semestre del 2025. Abans, s'haurà de conèixer el contingut de l'informe de viabilitat que el consistori va encarregar a una empresa externa abans de l'estiu, mesos després d'haver presentat el seu projecte inicial als partits i els mitjans. A aquest estudi se n'ha afegit un altre sobre la inundabilidad del futur POUM, encarregat a finals de setembre, amb l'objectiu d'analitzar diverses zones i determinar riscos i com garantir la seguretat i benestar, a més de la mobilitat.