Va ser una decisió que va generar moltes crítiques al Govern i especialment al conseller d'Educació, Josep González Cambray, tant pel seu contingut, que modificava el que venia sent un costum, la tornada a l'escola després de l'11 de setembre; com per les formes, ja que es va decidir de manera unilateral i es va anunciar abans de comunicar-ho a docents i equips directius. Amb tot, però, demà 5 de setembre els infants de Catalunya tornen a l'escola, més aviat que mai. I el conseller Cambray, que durant la setmana ha aconseguit arribar a un acord amb els sindicats per evitar que les vagues que van marcar el curs anterior es repetissin al començament d'aquest, ja ha avançat que el nou horari es mantindrà si es constata que és una bona mesura per l'alumnat, tal com ha confirmat a Catalunya Ràdio. Concretament, el Conseller ha subratllat que s'avaluarà la iniciativa i que, si s'entén que ha anat bé, tal com ell creu que serà, es continuarà implementant.
Celebra l'acord amb els sindicats
Al mateix temps, Cambray ha tornat a celebrar l'entesa "històrica" amb els sindicats, que posa punt final al conflicte dels últims mesos: "Feia més de 20 anys que no teníem un acord unànime entre tots els membres de la mesa sindical", ha constatat en la mateixa línia que dijous, quan es va anunciar l'entesa. Per poder conservar aquest acord, el republicà ha defensat que el seu departament continuarà "parlant i donant resposta a totes les reivindicacions" del sector educatiu, però que aquesta última entesa dona resposta a la seva "principal reclamació", la reducció d'una hora lectiva dels professors a partir del gener, fet que obligarà a contractar milers de docents. En definitiva, la conselleria continuarà "parlant i negociant" amb tothom: "Com més acords, millor. I en seguiran venint".
El nou curs també estarà marcat per l'ús del català a les aules i per la sentència que obliga aplicar un 25% del castellà. Sobre aquest fet, Cambray ja es va pronunciar el passat dijous, en anunciar que cap aula de Catalunya aplicaria el 25% de castellà, tal com han demanat els tribunals, una polèmica que va revifar a partir del cas de l'escola de Canet de Mar, Turó del Drac. En aquest sentit, avui ha recordat que és ell qui assumeix les conseqüències de la decisió del Departament, aprofitant per reivindicar la nova legislació catalana.
Cambray i la manifestació de l'11-S
Cambray ha evitat entrar en una de les polèmiques de la setmana, quan només falten uns pocs dies per a la Diada de Catalunya. El president Pere Aragonès ja ha confirmat que no assistirà a la manifestació que omple el centre de Barcelona per reclamar la independència de Catalunya, ja que considera que aquesta va més contra els partits del Govern que no pas contra el govern espanyol i l'Estat. Per part seva, el conseller d'Educació ha tirat pilotes fora i no ha volgut confirmar ni desmentir la seva assistència, al·legant que està molt ocupat preparant l'inici de curs. L'altre conseller republicà que s'ha manifestat en aquest sentit ha estat Joan Ignasi Elena. El titular d'Interior ja ha informat que no hi anirà, ja que es trobarà als Centres de Coordinació dels Mossos d'Esquadra, que seguiran l'evolució de la manifestació. Per contra, tots els consellers de Junts ja han dit que hi seran.