Catalunya ha acollit dins del seu sistema educatiu un total de 4.719 infants i joves ucraïnesos refugiats des que va esclatar la guerra, i això ha costat uns tres milions d’euros. És per això que aquest dimecres el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha demanat a l’estat espanyol que el cost d’escolaritzar aquests refugiats es pagui des de la butxaca de Madrid, i no des de Catalunya. Cambray ha recordat que el govern espanyol s’hi va comprometre, però que fins ara ha estat només el Departament d’Educació qui ha pagat aquestes despeses. El cas és que aquests gairebé 5.000 menors ucraïnesos representen el 21,6% de tots els refugiats en edat d’escolarització procedents de la guerra que han arribat a l’Estat.
El conseller d'Educació ha explicat que, arran de l'escolarització d'aquests refugiats d'Ucraïna, s'han dut a terme 138 dotacions de mestres, s'han posat en marxa 113 aules d'acollida i 29 grups nous i s'ha incrementat el nombre de tècnics d'integració social. Finalment, ha indicat que s'han atorgat 3.250 beques de menjador i 800 més de transport a aquests nous alumnes. Tot plegat ho ha dit en resposta a una pregunta de la diputada republicana Najat Driouech, que ha destacat la voluntat d'acollir que té Catalunya i que ha detallat que la comunitat catalana d'origen ucraïnès la conformen prop de 22.000 persones. En aquest sentit, el conseller també ha remarcat la tasca de coordinació que s'ha fet amb els ajuntaments, a través de les oficines municipals d'escolarització.
Cambray, sobre els ucraïnesos: “Som un país d’acollida”
Tot i que Cambray ha insistit que ha de ser Espanya qui pagui aquest cost, el conseller ha deixat ben clar que és responsabilitat i “compromís” del Govern, així com la seva “obligació”, escolaritzar els infants i joves que arriben en qualsevol moment del curs. “Perquè som un país d’acollida”, ha dit. “Des de l’esclat de la guerra a Ucraïna, hem atès els infants i adolescents que han arribat al nostre país, en coordinació amb Departament d'Igualtat i Feminismes; el sistema educatiu mai discriminarà per raó de gènere, de llengua, per motius econòmics ni per origen”, ha afegit Cambray.
Protocol d’acollida per a refugiats ucraïnesos
La conselleria va tirar endavant un seguit de mesures per atendre educativament tots els menors d’edat que han arribat des d’Ucraïna d’ençà que el país va patir la invasió de Rússia. És per això que es va aprovar un protocol d’acollida de manera coordinada amb les oficines municipals d’escolarització, i repartint de forma equilibrada l’alumnat entre els centres educatius. El protocol estableix que l’adjudicació de places s’ha de fer en funció de tres criteris: garantint el reagrupament familiar en el sentit més ampli, mantenint els germans en el mateix centre, i no afegint tensió als centres amb major complexitat.