El curs començarà el 5 de setembre. Després de dies i dies de polèmiques i d’una comunitat educativa que ha protestat sense parar, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha decidit mantenir l’avançament en el calendari. En un ple extraordinari que ha tingut lloc aquest dilluns al Palau Robert de Barcelona, els sindicats han demanat al conseller que l’avançament no es produeixi el curs vinent, sinó el següent. És en aquesta petició dels sindicats que Cambray sosté el seu argument que avançar el curs és una bona idea: “Si es demana replantejar ‘el com’ però no ‘el què’, significa que en cap cas es replanteja la decisió, de manera que tothom hi està d’acord”, ha manifestat Cambray. I per argumentar que no és una bona idea ajornar aquest avançament, el conseller ha insistit que “no podem demorar transformacions que beneficien l’alumnat”.

 

Tal i com ha confirmat aquest matí ElNacional.cat, els sindicats han arribat en aquesta trobada amb l’objectiu d’ajornar pel curs següent l’avançament del calendari del curs escolar. Es tracta d’una proposta que han acordat en la reunió de coordinació que ha tingut lloc aquest dilluns al matí. Així doncs, la idea era aconseguir que l’alteració del calendari no es produís en el curs 2022-2023, sinó en el 2023-2024. Han tingut aquesta idea membres de Comissions Obreres, USTEC i AFFAC. Quan ha acabat el ple, els membres del Consell Escolar que representen sindicats del món de l’educació han sortit a parlar davant dels mitjans de comunicació, i han lamentat la “poca concreció” del conseller davant les preguntes que se li han fet.

Cal recordar que aquest ple extraordinari va ser convocat per Cambray la setmana passada, davant del malestar que hi havia al Consell Escolar; ja que l’òrgan no havia estat consultat sobre què li semblava avançar el calendari del curs escolar, i el Departament està obligat a fer-hi consultes d’aquest tipus. Es tracta, de fet, d’una mesura que ha empipat força la comunitat educativa. La setmana passa els sindicats USTEC, CCOO, la Intersindical, UGT i Aspepc van ocupar l’edifici del Departament d’Educació, i hi van passar la nit. L’endemà, divendres, el conseller es va reunir amb alguns membres i, davant la negativa de Cambray de suspendre l’avançament del curs, els sindicats van convocar cinc dies de vaga pel mes de març, sense concretar quins dies es faria l’aturada. 

Aquest dilluns al matí s’ha reunit la coordinadora de sindicats del món educatiu, i les diverses parts han fet les seves propostes, a les quals ha tingut accés ElNacional.cat. El cas és que el 23 de març ja hi ha una vaga convocada per protestar contra l’obligació de fer el 25% de les classes en castellà a Catalunya. Comissions Obreres, per exemple, demana que l’aturada no es produeixi després d’aquesta data, perquè les dues aturades no es trepitgin. La proposta de CCOO, doncs, és que la vaga es divideixi en diversos dies: dos de seguits i tres separats per setmanes, arribant a l’abril. El cas és que no es vol que l’aturada afecti la nòmina dels docents. USOC, per altra banda, demana apostar fort i, per tant, és contrari a dividir els cinc dies en dos mesos. Davant d’aquest escenari, hi ha sindicats que han proposat fer aturades per hores. Ho veu amb bons ulls la Intersindical, per exemple, ja que considera que fer una vaga durant cinc dies seguits tindrà poc seguiment per part del professorat. La UGT i la CGT, per exemple, consideren que la vaga s’ha de dividir en dos mesos, per tal que no tingui afectació en una sola nòmina. I el sindicat majoritari, USTEC, no veu amb bons ulls fer aturades per hores, però sí que s’obre a triar entre fer dies consecutius i alterns.