El director general de la Policia de la Generalitat, Pere Ferrer, ha comparegut aquest divendres, 14 d’octubre, al Parlament de Catalunya a la Comissió d’Estudi del Model Policial. En aquesta comissió, on els diversos grups parlamentaris analitzen l’actual model policial de Catalunya, per proposar-ne millores al ple, han citat el director general per tal que expliqui quin és el nivell de compliment de la Resolució 476/X del Parlament, que l’any 2013 va aprovar com a informe de la comissió que es va fer llavors sobre el model d’ordre públic i també l’ús de material antiavalots. Aquella resolució, des del 2014, limita l’ús de pilotes de goma als equips d’antidisturbis, Brigada Mòbil (Brimo) i ARRO, dels Mossos d’Esquadra.
La resolució, però, també ordenava al Govern, com a màxim responsable, i al Departament d’Interior, l’aplicació d’altres mesures a l’hora de treballar l’ordre públic a Catalunya. La formació, la mediació i també l’aposta tecnològica per millorar l’efectivitat i la tècnica a l’hora d’intervenir i contenir desordres públics.
El director general ha detallat quines apostes estratègiques s’han fet en aquesta línia, sobretot, en la millora de la formació als agents d’ordre públic, l’aposta que s’ha fet per la mediació i els canvis tàctics per adaptar-se a les noves formes de protestes que s'han anat vivint els darrers anys esprement la intel·ligència sobre ordre públic que ha anat generant la Policia de Catalunya. Ferrer ha explicat que no només s’ha apostat per dotar de més operativitat la unitat de mediació, també s’ha volgut convertir-ho en una de les capacitats transversals del tot el cos, un fet que encara es millorarà molt, ha assegurat Ferrer, amb la nova estructura organitzativa que s’està acabant de tancar —i que ja va avançar ElNacional.cat.
El director ha explicat que les furgonetes de la Brimo estan geolocalitzades i s'ha adquirit també un centre de comandament avançat i mòbil per a les unitats antiavalots. Alhora, també ha explicat, també en la línia de les peticions fetes des del Parlament en la resolució del 2013, que s'ha dotat de NOP, una numeració més clara i visible, tots els efectius de la Brimo i també de l'ARRO.
Càmeres per als agents de Brimo, ARRO i USC
En el vessant tecnològic, el director ha recordat que si bé hi ha un acord —va possibilitar l’aprovació dels pressupostos— amb els comuns de dotar totes les llançadores de foam —l’eina que ara fan servir les unitats d’ordre públic— de càmeres, ara mateix no existeix una tecnologia que ho permeti. L’intendent Josep Saumell ja ho va detallar en aquesta mateixa comissió, la impossibilitat, ara mateix, d’aconseguir unes càmeres que puguin permetre enregistrar amb condicions i amb seguretat jurídica les intervencions en ordre públic des de les llançadores de foam.
Tot i això, fins que no sigui possible, el director Pere Ferrer ha anunciat davant dels diputats de la comissió que iniciaran la licitació de càmeres personals per a agents, una reivindicació dels mateixos policies, per boca dels seus sindicats. El procés de dotació de càmeres de pit als agents d’ordre públic, Brimo i ARRO —ara en disposen d’unes 90, a més de les que porten els caps de torn que fan ús de les pistoles Taser—, però també als agents de les Unitats de Seguretat Ciutadana, serà gradual. No es tracta només de comprar càmeres i donar-les als agents, ha explicat. Cal ordir uns sistemes de protecció i custòdia de les imatges i reglamentar-ne l’ús.
"Protegir els agents i els ciutadans"
Ferrer ha detallat que aquest mecanisme permetrà dotar de més seguretat jurídica els agents i "protegir els agents i els ciutadans", que enregistraran les seves actuacions i que tindran la càmera com una eina més de la seva dotació policial. De manera velada, però, el director general dels Mossos també ha alertat que les licitacions només es podran tirar endavant si s’aproven els pressupostos. Amb la pròrroga dels comptes de la Generalitat, el departament i la seva direcció general no tindran marge per licitar la primera compra de càmeres.