La darrera campanya del Departament d’Igualtat i Feminismes ha incendiat les xarxes socials. La polèmica s’ha format arran de l'anunci de la consellera Tània Verge, que ha fet pública la proposta del Govern de canviar la senyalització del sector de la construcció per una inclusiva que no diferencia entre gèneres. La iniciativa, presentada conjuntament amb el del Departament de Treball, modifica un total de 21 pictogrames vigents avui dia i els transforma en imatges que no permeten identificar el suposat sexe del personatge il·lustrat. La competència d'actualització de les imatges, però, recau en el govern espanyol, motiu pel qual l'executiu català preveu traslladar-li la proposta perquè adopti la normativa i respongui, així, a la diversitat de perfils que poden treballar en el sector de la construcció. Mentrestant, la Generalitat cedirà les imatges a les empreses que vulguin complementar els panells oficials. Això sí, aquests mai podran substituir les il·lustracions vigents.
🟣El #Govern proposa una senyalització de seguretat i salut laboral més inclusiva
— Govern de Catalunya (@govern) April 22, 2024
💬#Consellera @taniaverge: “La senyalització inclusiva facilita que totes les persones, en la nostra diversitat, ens sentim interpel·lades davant de possibles riscos”
🔗https://t.co/Nu9uIuTSb6 pic.twitter.com/wX9NE7zOwq
El canvi agafa desprevinguts els usuaris, que troben que és una mesura “surrealista”
La modificació de la senyalització ha despertat tota mena de comentaris per part dels usuaris de la plataforma X. En poc més de cinc hores, la publicació del Govern ha superat els 160 comentaris, la majoria no gaire a favor de la proposta. Per contra, només ha aconseguit 27 “m’agrada”. D’entre les crítiques més sonades hi ha els comentaris que defensen que la senyalització vigent ja és inclusiva. “Des de quan els ninots dels senyals tenen sexe?”, “No tinc paraules”, o “Aquestes coses surrealistes només passen a Catalunya”, són alguns dels comentaris que els tuitares han deixat a la publicació.
La cabellera i el pes, els canvis més destacats
Una de les valoracions més compartides pels internautes és que la mesura del Departament d'Igualtat i Feminismes només ha modificat la cabellera i el pes de les icones. “Volent una cosa pretesament bona, l’acabeu empitjorant. Precisament els senyals de seguretat eren neutres per no desviar l’atenció; ara són homes i dones!”, ha escrit una tuitaire. “Per què les dones han de dur els cabells llargs?”, ha expressat un altre. En aquesta línia, una tercera han escrit, fent broma: “Això només és per persones morenes, jo soc rossa. Què passa si no m’identifico amb el dibuix i per culpa d’això pateixo un accident laboral?”.
Verge diu que l’objectiu és evitar discriminacions per motius de gènere
L'objectiu de la revisió dels elements de senyalització, ha explicat Verge, és evitar qualsevol mena de discriminació per motius de sexe, gènere, orientació o identitat sexual i aspecte físic. "No és normal estar envoltades d'imatges que no ens representen o interpel·len", ha expressat la consellera, que ha destacat que les imatges permeten fer una interpretació en primera persona al marge del mateix gènere. La proposta s'ha presentat coincidint amb el Dia Internacional de la Seguretat i la Salut Laboral a la seu de la Fundació Laboral de la Construcció.