La Federació Catalana de Càmpings (FCC), que representa el 70% dels càmpings de Catalunya, han enviat una carta al conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, per protestar contra les mesures adoptades pel Govern respecte a l'ús de les piscines davant l'episodi de sequera persistent de Catalunya. FCC defensa que el sector del càmping "fa molts anys que treballa per millorar la sostenibilitat de l'activitat", ja que, segons argumenten és una de les formes de turisme que menys deteriora l'entorn. En relació amb les piscines, detalla que el 98% dels càmpings federats tenen una piscina —alguns d'ells dues— majors de 100 m², i del total, el 74% fan servir sistemes de reutilització d'aigua i/o depuradores pròpies, i per tant l'aigua que s'utilitza per mantenir el nivell de les piscines representen un 2% del total d'aigua que consum un càmping.
Catalunya està en fase 3 de sequera, i entre algunes de les restriccions marcades pel Pla de sequera, s'inclou la prohibició d'omplir les piscines. Sobre aquesta qüestió i per l'enduriment en general de les mesures aprovades pel Govern, FCC assegura que la conseqüència ha estat una allau de trucades per part de clients que pregunten sobre l'ús de les piscines durant els pròxims mesos. Des del sector veuen amb "preocupació" la problemàtica generada i l'impacte negatiu directe si la situació s'allarga en el temps, que podria comportar múltiples cancel·lacions d’estances i pèrdues de llocs de treball davant la impossibilitat de fer servir les piscines.
Un servei bàsic
La Federació Catalana de Càmpings (FCC) defensa que les piscines "no són un article de luxe", sinó que des de fa anys amb l'augment generalitzat de les temperatures, s'han erigit en un "servei bàsic" tant com les zones de dutxes i lavabos d'higiene personal, convertint-se en refugis climàtics, i fins i tot, basses d'aigua contra els incendis en cas d'emergència en aquelles zones on l'obtenció d'aigua emmagatzemada a l'aire lliure es complica.
La FFC argumenta que la construcció i utilització de les persones són potestat municipal i sotmeses a l'autorització prèvia municipal a través de llicència d'obres i a la corresponent llicència d'activitats quan sigui d'ús comercial o públic que s'atorga per l'Ajuntament del municipi on s'ubica la instal·lació segons les ordenances vigents. Fent referència a la darrera normativa publicada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que estableix la prohibició d’omplir les piscines d’aigua dolça, sense discriminar si són domèstiques o es troben vinculades a una activitat econòmica. També es permet reomplir parcialment les piscines cobertes inscrites en el cens d’equipaments esportius de la Generalitat de Catalunya, i de les descobertes d’ús durant tot l’any per a la pràctica esportiva federada que disposin d’un sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per garantir-ne la qualitat sanitària. També es permet omplir i reomplir les piscines d’ús terapèutic ubicades en hospitals, residències i centres d’educació especial, i centres de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública. Pel que fa a les piscines amb aigua de mar, es permet l'ompliment total o parcial sempre que s'omplin o es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament ni sanejament. En aquest sentit, critiquen la mesura i es pregunten que han de fer els establiments que no tenen accés al mar? O aquells que es trobin sense connexió a fonts alternatives com aigües regenerades o dessalades?
Les propostes dels càmpings
Els càmpings de Catalunya proposen que es puguin acollir a la possibilitat de presentar un Pla d'Estalvi d'Aigua, que permetria als establiments comunicar a l’administració competent l’estat d’implantació de les millors tècniques disponibles i econòmicament viables en el sector per a cada ús de l’aigua i demanar la resolució favorable. Això permetria als establiments que així ho hagin demanat mantenir el nivell de les piscines òptim per a la seva utilització de forma sostenible.
A través de la missiva, la FCC es posa a disposició de la conselleria d'Acció Climàtica per mantenir una reunió amb caràcter urgent, forma presencial o telemàtica, per tractar de sortida consensuada a l'ús de l'aigua per a les piscines en el sector del càmping. Per últim, reclama que els representants de "l'entitat més representativa del sector del càmping" siguin convocats pels diferents òrgans de decisió quan les mesures a aprovar puguin tenir un impacte determinant en el sector.