El ple de la Junta de Govern de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell ha acordat el tancament del regadiu pel pròxim dimarts 25 d'abril a conseqüència de la falta de pluges i les reserves del sistema Oliana-Rialb estiguin al mínim, que només garanteixen aigua pels abastaments. És la primera vegada a la història que es pren una mesura tan dràstica com la de tallar el reg tot just fa un mes que es va obrir el canal. Així ho ha assegurat el president del Canal, Amadeu Ros. Per la seva banda, la comunitat de regants ha reiterat que no es plantin cultius d'estiu, i estima pèrdues milionàries. La setmana que ve hi ha una reunió a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) on es parlarà de la Declaració de Zona Catastròfica.
Catalunya, en fase d'emergència?
Passen les setmanes i no arriben les pluges a Catalunya. Davant d'aquesta problemàtica, el Govern ha alertat que si no plou els pròxims mesos s’entrarà en fase d’emergència per sequera el pròxim mes de setembre. El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, ha assegurat que les reserves es troben actualment al 26% de la seva capacitat i que, de moment, les previsions meteorològiques no mostren “un canvi de tendència”. Aquesta situació comportaria noves restriccions per a la ciutadania, que des del gener ja ha reduït per tercer mes consecutiu el seu consum en 5 litres, situant l'actual en 180 per persona i dia.
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i el director de l'ACA ja han advertit que les pluges que arribin el mes de maig vinent seran determinants, després de deixar enrere un mes d’abril que ha ajudat més aviat “poc”, ja que ha estat una època més “seca del que tocaria per aquestes dates”.
Sequera persistent a Europa
La temperatura a Europa puja el doble de ràpid que a la resta del planeta i l'any passat es va registrar l'estiu més càlid de la història, amb 1,4 graus per sobre de la mitjana, segons l'informe 'Estat del Clima a Europa' del programa europeu Copernicus. A més, la sequera també va ser extensiva, un 10% més que d'habitual, i va afectar la majoria d'Europa. Els rius van patir l'estiu més sec de la història, amb un 65% per sota del seu cabal habitual. Així mateix, el 2022 va ser un any molt dolent pel que fa als glacials, amb una pèrdua sense precedents als Alps. Les altes temperatures i la sequera, especialment al sud d'Europa, van facilitar grans incendis forestals i problemes per a la salut de les persones o l'agricultura, entre d'altres.
L'informe europeu apunta que, en el seu conjunt, 2022 va ser el segon any més càlid des que es tenen registres, amb 0,9 graus per sobre de la mitjana. El rècord de l'estiu –el més càlid experimentat mai- va superar el que s'havia assolit el 2021, amb una temperatura d'entre 0,3 i 0,4 graus per sobre de la de llavors. La majoria de l'Europa occidental va tocar sostre en temperatura, amb el Regne Unit arribant als 40 graus per primera vegada. A més, la temperatura de l'aigua del mar també va registrar nivells rècord.