Torredembarra havia d'acollir aquest cap de setmana el primer Congrés Islàmic Nacional a Catalunya, però l'organització hauria comunicat aquest dimarts que cancel·len totes les activitats per les suposades amenaces i pressions exercides per grups d'extrema dreta segons apunta el Diari de Tarragona. Segons els organitzadors, en els darrers dies haurien rebut "un seguit d'amenaces i missatges intimidatoris a través de xarxes socials", amb una "crida a boicotejar l'esdeveniment, l'organització de piquets i una campanya de desprestigi per part de certs partits polítics".
Aquestes accions han generat entre els promotors un «ambient d'inseguretat que posa en risc la integritat dels assistents», entre els que asseguren es troben homes, dones i nens arribats des de diferents punts del país per a participar en aquest congrés. "La seguretat dels assistents ha estat, és i serà sempre la nostra prioritat", han indicat en un comunicat els organitzadors que, després d'analitzar la situació han determinat que "no podien garantir la seguretat" necessària per a dur a terme el congrés en les condicions adequades.
El congrés que s'havia de celebrar els dies 13, 14 i 15 de setembre, no estava exempt de polèmica, després que s'anunciessin ponents que havien fet declaracions molt controvertides, com Malik Benaisa i Yusuf Soldado. El primer és força conegut dins la comunitat religiosa, per fer una xerrada a la mesquita Ibn Rochd de Benzú, que va ser emesa per la televisió pública. Allí va proferir comentaris misògins com que "les dones musulmanes no haurien de sortir al carrer si no és amb les mans i el rostre coberts", a més de criticar l'ús de pantalons texans, sabates de taló o perfum, assegurant que utilitzant aquests complements "se les podria considerar fornicadores". El predicador es va justificar assegurant que les seves paraules anaven dirigides només a les dones musulmanes. El segon, era conegut abans d'abraçar l'Islam com Carlos Soldado, hi havia sigut confident de la policia. En l'actualitat es dedica a "castigar als mals musulmans" i a imposar la 'sharia', el sistema legal islàmic.
Des de l'organització han reiterat que "rebutgen qualsevol forma de violència, radicalisme i extremisme, així com qualsevol mena de misogínia, vingui d'on vingui". L'objectiu, asseguren, "sempre ha estat crear un espai de diàleg i reflexió, on es puguin compartir idees i fomentar valors positius, en un entorn multiconfessional, divers, segur i respectuós".