L’aigua és un tresor, i en el context actual de sequera, cada litre que es perd és or. Fa anys que la canonada que connecta la planta potabilitzadora de Cardedeu (Vallès Oriental) amb Barcelona, i des d’on es distribueix a zones com el Barcelonès o el Vallès, perd grans quantitats d’aigua, al voltant dels 255.000 litres diaris, la major part dels quals, uns 180.000 litres, a Badalona. La fuita es va detectar l'any 2005, però l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL) ha decidit ara invertir 36 milions d’euros per desdoblar la canonada i evitar les pèrdues d’aigua, en un moment que Catalunya es troba en situació d’emergència i amb els pantans de les conques internes per sota del 16% de la seva capacitat.
Obra en paral·lel al riu Besòs
Reparar l’actual canonada, una mena de túnel de 3 metres d’ample, quedarà per més endavant, perquè és una obra complicada i costosa, que implica tancar la principal entrada d’aigua a l’àrea metropolitana i a la ciutat de Barcelona. És per això que l’ATL ha optat per reprendre els antics plans de millora de la infraestructura i fer una mena de by-pass per desdoblar la canonada i evitar que quedi fora de servei. Així, l'obra transcorrerà en un traçat de 6,5 quilòmetres paral·lel al riu Besòs pel marge esquerre, travessant Santa Coloma, Montcada i Sant Fost de Campsentelles. Les obres de desdoblament començaran al setembre d’aquest any i la previsió és que s’allarguin uns dos anys, fins a l’agost del 2026. Un cop feta aquesta obra, serà quan s’analitzarà que fer amb la canonada que actualment està en funcionament.
Manca d’inversió en la infraestructura
La planta potabilitzadora de Cardedeu rep aigua del curs procedent dels pantans de Sau i Suqueda, que actualment es troben en uns nivells d'aigua històricament baixos, així com de la dessalinitzadora de la Tordera, mesclant-la i tractant-la per emmagatzemar-la en dipòsits llestos per a la seva distribució i consum, segons explica l’ACN. La canonada actual la connecta amb el centre de Trinitat, a Barcelona, des d'on es distribueix a l'entorn de la capital catalana, un túnel de 3 metres de diàmetre que funciona des de 1966, i que es va sotmetre a reparacions en tres trams entre 2003 i 2009, deixant-ne un quart de penjat, entre d'altres, per mancances d'inversió. Però ara, quan la sequera estreny i les autoritats i els organismes demanen a la ciutadania responsabilitat, l’ATL ha decidit executar les obres, tot i que des de l'Ens d’Abastament minimitzen la importància de la fuita. “Per aquí hi passen uns 40.000 litres d'aigua per segon i amb les fuites en perdem dos litres per segon, sembla molt, però en realitat és molt poc", ha destacat el director de l'Ens d'Abastament, David Vila, en declaracions a l'ACN. No obstant això, assegura que en el context actual de sequera és necessari treballar per no perdre'n gens, d'aigua. Perquè, cal recordar, entre les missions de l’ATL, està la de “produir i subministrar aigua potable per al proveïment de poblacions als punts de subministrament establerts a aquest efecte, en la quantitat, continuïtat i qualitat exigides per les autoritats competents i gestionar equitativament les demandes en qualsevol circumstància”, i la de “construir, mantenir, conservar, protegir i explotar les instal·lacions que integren la xarxa de proveïment”.
Els municipis afectats ho celebren
Els municipis afectats per les obres són conscients dels inconvenients que suposarà, però també reconeixen que són necessàries, i es posen a disposició de l’ATL per col·laborar en tot el que faci falta. “Ens trinxaran el voltant del riu (Besòs), però són obres que s'han de fer", ha afirmat l'alcalde de Montcada, Bartolo Egea, mentre que l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, s'ha mostrat satisfeta per l'anunci. "Estem a l'espera per saber com podem col·laborar els ajuntaments perquè hi hagi menys problemes en les obres", ha detallat l’alcaldessa del municipi, que perd entre 70.000 i 75.000 litres diaris a la zona del parc de les Oliveres.
Badalona és on més aigua es perd, uns 180.000 litres diaris. La regidora de Medi Ambient de Badalona, Sonia Egea, recorda que “aquesta fuita la patim des de fa 30 anys”, i que l’actual equip de govern fa treballs d’urgència pe recuperar part de l’aigua que es perdia, i que es destina a l’ús de neteja de carrers o de reg de zones verdes. De fet, després de detectar la fuita l'any 2005, l’ATL i l’Ajuntament de Badalona van signar un conveni per reaprofitar part d’aquests recursos hídrics que circulaven per una riera del barri de Canyet fins a desembocar al mar. Es van invertir 400.000 euros, entre altres coses, per canalitzar part de l’aigua fins a un dipòsit de titularitat municipal a la zona de Montigalà i poder-la reaprofitar. Els 180.000 litres d'aigua al dia, que equivalen a dos litres d'aigua per segon, que fa més de 15 anys que es perden, va portar a l'Associació de Veïns del barri del Canyet a presentar el 2008 una denúncia a la fiscalia de medi ambient contra l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i Aigües Ter-Llobregat (ATL) que el Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC) va arxivar un any després.