Mai en la història de la humanitat s'havia registrat una concentració tan alta de diòxid de carboni (CO2) a la nostra atmosfera. La conseqüència immediata és un escalfament del planeta sense precedents i un canvi climàtic que afectarà negativament a tota la població mundial. 

Davant d'aquest escenari, el Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona ha impulsat el Fòrum per la Transició Energètica, un espai de reflexió compartida per posar als professionals de l'enginyeria al centre de la solució del problema.

El proper 30 de juny, a les 16.30 h, a la Sala Petit Palau del Palau de la Música Catalana de Barcelona, visualitzarem com el talent i la tecnologia dels enginyers i les enginyeres poden posar-se al servei de la sostenibilitat i el benestar de tota la societat. Les inscripcions estan obertes.  

Un programa de màxim nivell

1 1
 

El Fòrum per la Transició Energètica presenta un programa molt complert, amb experts al màxim nivell i ple de propostes constructives per contribuir a frenar l’escalfament global. És un acte que compta amb el suport de l’Institut Català de l’Energia de la Generalitat de Catalunya.

La jornada arrencarà amb la intervenció de Jofre Carnicer, membre de l’IPCC, que presentarà el darrer Informe de síntesi redactat per aquest organisme internacional sobre el Canvi Climàtic creat per les Nacions Unides. Després d’una entrevista al degà del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, Miquel Darnés, es presentaran diferents solucions tecnològiques innovadores per revertir el canvi climàtic que inclouen:

  • Inversors per plaques fotovoltaiques
  • Centrals hidroelèctriques reversibles
  • Generadors gegants d’energia d’ones
  • Fusió nuclear

A continuació es lliurarà el premi Acció Climàtica ENGINYERS BCN a una persona amb una trajectòria molt destacada en aquest camp.

Seguidament s’exposaran projectes desenvolupats pels col·legiats sobre combustibles sintètics no fòssils (a càrrec de Josep Peiró), sobre l’estalvi energètic en la indústria 4.0 (a càrrec de Lluís Verdaguer) i sobre la generació d’hidrogen verd (a càrrec d’Anna Martin i Marcel Rovira).

A continuació es farà una taula rodona sobre accions possibles per la transició energètica en la que participaran diferents experts com Jaume Morron, Eugeni Llagostera i Joan Ramon Morante. Aquest debat serà conduït i moderat per la periodista dels serveis informatius de TV3 especialitzada en medi ambient i emergència climàtica, Cori Calero.

Coneixement, tecnologia i compromís

MIQUEL DARNES
 

La crisi climàtica no es podrà aturar sense coneixement, tecnologia i compromís, i això és exactament el que poden aportar els enginyers i enginyeres. Per aquest motiu des del Col·legi hem decidit organitzar aquest fòrum que permeti reflexionar en positiu i aportar solucions concretes al repte global que planteja el canvi climàtic”. Són paraules del degà del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, Miquel Darnés, que ha animat a tota la societat a inscriure’s  i a “participar d’aquesta diada tecnològica que es farà un cop a l’any abordant diferents temàtiques al voltant de la crisi energètica i sempre alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)”.

“La crisi climàtica no es podrà aturar sense coneixement, tecnologia i compromís, i això és exactament el que poden aportar els enginyers i enginyeres”

Miquel Darnés, degà del Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona 

Els enginyers i enginyeres industrials han tingut un paper clau en el desenvolupament tecnològic i econòmic del nostre país. Al llarg de la història del Col·legi s’ha constatat com la seva aportació ha estat decisiva en la innovació i la competitivitat. Però segons el mateix degà “el repte actual, la crisi climàtica, demana més que tenir un paper clau, exigeix lideratge, col·laboració i determinació”. Miquel Darnés anima als joves, i especialment a les dones, a “estudiar enginyeria i a col·legiar-se per poder desenvolupar projectes de gran valor afegit per la societat amb la cobertura i la seguretat que dona una entitat com el Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona”. A més, aquesta és una professió d’alta demanda, com ho demostra les pràcticament 1.000 empreses que cada any utilitzen la Borsa de Treball del Col·legi.

Actualment hi ha prop de 5.500 professionals col·legiats que només l’any 2022 van visar gairebé 16.500 projectes diferents, i la majoria dels quals tenien a veure amb les energies renovables, és a dir, amb la transició energètica que abordarà la diada tecnològica del proper 30 de juny a la Sala Petit Palau del Palau de la Música Catalana.