Has notat algun canvi en el temps d'aquest 2022? O diries que és igual als anys anteriors? Un petit espòiler de com segueix la història: sí, el clima està canviant, però no ho fa a un ritme normal. Està accelerat per l'acció humana des de l'era industrial. El 24 d'octubre es celebra el Dia Internacional contra el Canvi Climàtic i cada vegada és més urgent posar-hi fre. La percepció és que els fenòmens meteorològics van a pitjor i ens colpegen amb més força. La realitat ho confirma i fins i tot és més preocupant: creen situacions molt perilloses. Morts per ofegament, calor, fred, tornados... Tenim dues opcions: o comencem a viure pendents de sobreviure a la pròxima inundació, sequera i onada de calor, o posem el nostre petit granet de sorra perquè aquesta situació no vagi a pitjor. Mira aquest vídeo, et serà molt útil! Et donem trucs bàsics i fàcils perquè amb el teu dia a dia la Terra sigui un lloc més segur i confortable:
🆘 La potent depressió Béatrice porta un temps insòlit a Catalunya!
Què passarà si no frenem l'escalfament de la Terra?
Pots pensar que aquest canvi en el clima no afecta el teu dia a dia, però no hi ha res més lluny de la realitat. A aquest ritme, ningú sortirà benparat d'aquesta situació. Recordes la calor que has passat aquest estiu? Les onades de calor del 2022 han sigut interminables i ha sigut l'estiu més calorós que mai s'havia enregistrat, no només a Catalunya, també a Europa. Els impactes a la salut són catastròfics: els hospitals espanyols reporten 2.894 persones mortes entre juny i agost per aquesta calor. Quan estem exposats durant molt de temps a dies i nits amb temperatures molt altes, es crea un estrès fisiològic que es tradueix en problemes respiratoris, cardiovasculars, renals i diabetis, segons l'OMS (Organització Mundial de la Salut).
Tots ens n'hem adonat: la temperatura va en augment i les onades de calor cada vegada són més llargues i continuades. Aquest octubre té tots els números per convertir-se en un dels més càlids fins a la data, amb dies de més de 30 °C a punts de la Costa Brava i molts d'altres amb màximes de més de 28 °C. La calor no és l'únic element alarmant: la pluja balla entre la inexistència i els diluvis. La sequera del 2022 és molt preocupant, ha plogut molt poc i els embassaments estan sota mínims. L'altra cara de la moneda es dona a alguns punts estratègics de Catalunya, com el Maresme i Tarragona, els més afectats per les inundacions aquest setembre i octubre. Per sort, sense morts. Però no poden dir el mateix a Grècia, on dues persones han perdut la vida a les darreres inundacions de Creta. A la resta d'Europa també s'estan notant els efectes de l'escalfament global: el temps extrem ha arribat a Londres amb pluges molt fortes les darreres hores.
A França, les tempestes estan sent massa intenses per aquesta època de l'any. La violència màxima ha arribat el dia 23 d'octubre en forma de tornado que s'ha emportat per davant moltes cases:
Les tempestes també semblen ser més convectives i violentes a Catalunya: a l'agost han caigut pedres de més de 10 cm que han provocat molts ferits i fins i tot, la mort d'una nena. Necessitem més proves per demostrar que cada vegada la meteorologia extrema pot ser més destructiva? Si no parem d'escalfar el planeta, aquests fenòmens cada vegada passaran amb més freqüència, la població quedarà més exposada i serem més vulnerables.
🔴 Ecologistes estampen un pastís contra la figura de cera de Carles III al Madame Tussauds de Londres
6 petits detalls que marcaran la diferència del teu futur
La ferocitat amb què la Terra reacciona a aquest escalfament és brutal, però som a temps de frenar-ho. Els problemes provenen dels fenòmens meteorològics extrems, que cada vegada arriben amb més força, però l'hi hem de sumar la qualitat de l'aire: més del 90% de les persones respiren nivells nocius de contaminació, resultat de la crema de combustibles fòssils. És obvi que les grans empreses mundials són les primeres que han d'implementar canvis, i a poc a poc ho estan fent, però millores molt petites en el nostre dia a dia poden ajudar a fer que la nostra vida en aquest planeta sigui més plàcida. La temperatura global no hauria de pujar més d'1,5 °C i amb aquests petits i simples consells pots col·laborar a fer que la Terra sigui un lloc més agradable per viure-hi:
- Fes servir llums LED perquè el consum elèctric sigui més eficient i apaga les que no necessitis
- Sempre que puguis, evita l'ascensor. És una despesa elèctrica innecessària i la teva salut ho agrairà
- Fes neteja de tots els documents i fotografies que tens al núvol, té un cost energètic elevat mantenir-los allà
- Camina o ves en bici: els transports de combustió produeixen el 20% de les emissions globals de carboni
- La regla d'or de les 3R: recicla, reutilitza i redueix el consum!
- Compra productes de proximitat i de temporada. La Terra ens proveeix amb el que necessitem, no cal gastar més combustibles portant productes de l'altra punta del món!
Cuidar aquest planeta és responsabilitat de tots, és casa nostra.