Nou canvi d'horari. La matinada de diumenge, 27 de març, comença l'horari d'estiu que s'estendrà fins a l'últim cap de setmana d'octubre. A les 2:00 hores seran les 3:00 hores, de manera que els rellotges s'avançaran una hora, com passarà, sense excepció, en tots els estats membres de la Unió Europea. El canvi d'horari es justifica amb un millor aprofitament de la llum solar, si bé entre els europeus és majoritària l'opinió d'acabar amb el canvi d'horari.
Les primeres disposicions de l'horari d'estiu es van adoptar a Europa el 1980 i amb l'aprovació l'any 2000 d'aquesta directiva comunitària es va fixar l'inici de l'horari d'estiu l'últim diumenge de març i el seu acabament a la matinada de l'últim diumenge d'octubre. El 2018, una consulta pública promoguda per les autoritats europees va recopilar l'opinió de 4,6 milions d'europeus que, en més del 80%, es van mostrar a favor de fixar una hora definitiva, convençuts que l'objectiu de l'estalvi energètic que va servir com a justificació per posar en marxa el canvi horari havia quedat desfasat. Si bé, en el conjunt de la UE es va plantejar la proposta d'eliminar el canvi d'hora el 2019, finalment els llavors Vint-i-vuit van considerar que la iniciativa era prematura i es va ajornar fins a l'any 2021, però encara no s'ha pres una decisió definitiva.
En el cas d'Espanya, el govern ha fixat l'inici i final de l'horari d'estiu des de 2022 fins a 2026, ja que continua sense haver-hi avenços, ni s'espera que n'hi hagi a curt termini, en les negociacions per fixar una hora definitiva i eliminar d'aquesta forma el canvi estacional. La Comissió Europea considera que el consum d'energia no és l'únic aspecte positiu, sinó també subratlla altres impactes sobre sectors com el transport, les comunicacions, la seguretat viària, les condicions de treball, els modes de vida, la salut, el turisme o el lleure. El canvi d'hora es remunta a la dècada dels 70, amb la primera crisi del petroli, quan alguns països van decidir avançar el rellotge per aprofitar millor la llum natural del sol i consumir menys electricitat en il·luminació.
Son i estrès
Un dels arguments entre els qui defensen que es deixi de canviar l'horari és l'efecte que té en la nostra salut. S'han realitzat diversos estudis per determinar com el fet d'avançar o retardar una hora els rellotges pot afectar el nostre organisme. Si bé cap d'ells no aporta uns resultats concloents sobre les conseqüències, s'ha constatat que provoca una alteració a la secreció de melatonina, hormona que actua regulant els estats de vigília i son en funció de la llum solar: com més llum es produeix menys melatonina, per tant, la funció d'induir el son que té aquesta hormona es produeix de manera més tardana. Hi ha experts que destaquen que la clau dels efectes nocius del canvi d'horari en la nostra salut estan en l'exposició a la llum. Així, l'increment d'hores de llum augmenta els nostres nivells de cortisol, una hormona que modula la resposta a l'estrès.