La matinada d'aquest diumenge 31 d'octubre, dia de la Castanyada y de Halloween , es produirà el canvi a l'horari d'hivern. Concretament, a les tres en punt (03.00 hores) haurem d'endarrerir el rellotge una hora i passaran a ser les dues de la matinada (02.00). Dormirem una hora més, però és possible que el canvi horari ens faci sentir més cansats i necessitem uns dies per adaptar-nos.

Durant els dies posteriors a aquest canvi serà normal que ens sentim més irritables o que ens costi concentrar-nos. Això passa perquè el nostre rellotge biològic funciona segons els hàbits del nostre organisme, prenent de referència informació com la nutrició o l'activitat física que realitzem, però també segons la informació que rep de l'exterior, en aquest cas el cicle de dia i nit. En fer-se de nit més aviat, l'organisme considerarà que s'acosta l'hora de dormir i notarem cansament.

De la mateixa manera, es produirà una alteració en la secreció de la melatonina, l'hormona que regula els estats de son segons la llum solar. Com menys llum solar, per tant, més melatonina, que es traduirà en més sensació de son.

Amb el canvi horari ens sentirem més cansats / Unsplash

Com adaptar-nos al canvi horari d'hivern

Per tal d'alleugerar aquesta sensació de fatiga i adaptar-nos al canvi horari d'hivern com més aviat millor, és important que seguim una sèrie de consells. Marta Calderero, professora de Psicologia de la UOC, insisteix que és vital aprofitar les hores de sol cada dia, que ens aporta vitamina D. Si, per exemple, som a la feina i no podem sortir al carrer, haurem de procurar localitzar-nos a prop d'una finestra per tal que puguem rebre més llum natural.

D'altra banda, l'esport a l'aire lliure també ens ajudarà a mantenir-nos actius, cosa difícil quan comença a enfosquir tan aviat i només ve de gust quedar-se a casa.

Per últim, la psicòloga recomana no fer activitats estimulants abans d'anar a dormir. En canvi, es recomanen activitats com llegir, veure pel·lícules o simplement mantenir una conversa tranquil·la.

Abans d'anar a dormir es recomanen activitats no estimulants com llegir / Unsplash

Quan es produirà l'últim canvi d'hora?

El juliol i agost de 2018 la Comissió Europea va realitzar una enquesta entre els països membres de la Unió Europa. Els resultats d'aquesta revelaven que el 84% dels ciutadans eren partidaris d'eliminar els dos canvis d'hora de l'any, el d'hivern i el d'estiu. La mateixa comissió va optar perquè el 2019 fos l'últim any on es duguessin a terme, però posteriorment es va ajornar la decisió perquè cada país tingués temps per triar per quin horari optar.

A Espanya es va crear una comissió d'experts perquè fossin els encarregats de prendre aquesta decisió, però ara com ara, a finals d'octubre de 2021, la decisió encara no està presa. La raó és que el comitè expert encara no s'ha posat d'acord per decidir l'horari que quedarà. Mentre que alguns són partidaris de mantenir un horari d'estiu, que implica més hores de llum i, per tant, un impacte positiu en el turisme, d'altres consideren que seria millor mantenir l'horari d'hivern, amb menys diferència respecte a la llum solar.

Rellotge / Unsplash

Pel que fa a la població del país, aproximadament el 70% es posiciona a favor dels experts que prefereixen mantenir l'horari estival, que ens permet gaudir de més hores de llum.

Imatge principal: canvi horari tardor / freepik