La matinada del pròxim 31 d'octubre, com passa l'últim diumenge de cada octubre, es produirà el canvi a l'horari d'hivern. Aquest any, coincidint amb la festa de la Castanyada, a les tres en punt de la matinada (3.00 am) haurem d'endarrerir el nostre rellotge una hora, fins a les dues (2.00 am).
Guanyarem o perdrem una hora?
Amb aquest canvi, endarrerint el rellotge una hora, dormirem una hora més. Guanyarem una hora de son, però a partir de la tarda del diumenge 31 enfosquirà més aviat i gaudirem de menys hores de llum. Aquest horari s'allargarà fins a l'últim cap de setmana del mes de març, quan es produeix el canvi a l'horari d'estiu.
Serà aquest l'últim canvi d'hora?
Una enquesta realitzada per la Comissió Europea l'estiu de 2018 entre els països membres de la Unió Europea revelava que el 84% dels enquestats eren partidaris d'eliminar els dos canvis d'horari de l'any. Per això, la mateixa Comissió va proposar que el 2019 fos l'últim any on es duguessin a terme, tot i que la decisió es va anar ajornant perquè cada país tingués temps de decidir per quin horari optar, el d'estiu o el d'hivern.
Amb tot, i amb data d'octubre de 2021, la decisió a Espanya encara no està presa. El comitè expert encara no s'ha posat d'acord per decidir quin horari quedarà: alguns experts són partidaris de mantenir un horari d'estiu amb més hores de llum i un impacte positiu en el turisme, decisió amb la qual simpatitza aproximadament el 70% dels espanyols, segons dades del CIS. D'altra banda, però, d'altres experts aposten per mantenir l'horari d'hivern, amb menys diferència respecte a la llum solar.
Recomanacions per adaptar-se a l'horari d'hivern
L'horari hivernal implica menys hores de llum, però no podem oblidar la importància de la vitamina D que ens proporciona la llum solar, necessària per al nostre organisme. Per això, experts com Marta Calderero, professora de Psicologia a la UOC, incideixen en què és vital prendre el sol cada dia i, en cas de ser a espais interiors, procurar localitzar-nos a prop d'una finestra per rebre més llum natural.
De la mateixa manera, és també recomanable practicar esport a l'exterior: si ens quedem a casa, quan es faci fosc serà més difícil que ens activem i més fàcil que ens guanyi l'apatia.
Finalment, es recomana no fer activitats estimulants abans de l'hora de dormir, sinó optar per les més relaxants com llegir, cosa que ens facilitarà agafar el son i adaptar-nos al canvi d'hora.