Aquest dimarts a primera hora la nova cúpula dels Mossos d’Esquadra, amb el comissari en cap, Josep Maria Estela, i la resta de la Prefectura, el comissari Eduard Sallent i la intendenta Rosa Bosch, s’ha reunit. Estela, després de conèixer els seus nous escortes i pujar al cotxe oficial, se'n va anar cap a Lleida, on viu i on té previst seguir vivint per “evitar que els meus paguin les meves decisions”. Allà, tal com va explicar ell mateix ahir després de la roda de premsa, se'n va anar tard a dormir.
Volia contestar tots i cadascun dels missatges que va rebre al WhatsApp felicitant-lo pel nou encàrrec que havia avançat ElNacional.cat a mig matí. D’ençà de la publicació de la notícia li van començar a entrar missatges cada mig segon. I com va fer quan va ser nomenat comissari —no fa més de dos anys—, es va marcar com a objectiu contestar totes les felicitacions.
Canvis a dos temps: ara i d'aquí uns mesos
Però l’objectiu més important, més enllà dels formalismes, l’han començat a treballar aquest matí. La nova cúpula dels Mossos d’Esquadra treballa amb canvis en dues fases. Una en clau immediata, que s’ha d’enllestir abans de Nadal, tot i que ja està molt avançada, i una segona que es podrà conèixer d'aquí uns mesos.
Aquesta setmana la nova Prefectura dels Mossos d’Esquadra farà públics els canvis de noms. Uns canvis, com també va avançar ahir ElNacional.cat, que impliquen rellevar en cascada molts dels comandaments de la cúpula policial. Els dos noms destacats són David Boneta i Xavier Porcuna. El primer, també de Lleida, com el nou cap, assumirà la Comissaria Superior de Coordinació Territorial (CSUCOT), un càrrec que ja havia tingut i que ara recupera després d’haver-se distanciat del major Trapero.
La proximitat, l’objectiu
I aquesta comissaria serà una de les claus importants del mandat d’Estela, Sallent i Bosch. L’objectiu de la nova Prefectura és aprofundir en el territori, la proximitat i les unitats de seguretat ciutadana, que passa, tant sí com no, per la comissaria superior de Boneta. La intenció és dotar el territori de més autonomia per liderar, a cada regió, segons les necessitats de cada territori, i poder aplicar, adequades cada realitat, les directrius que es donin des d’Egara.
Estela i Sallent han patit, el darrer any a Tarragona i Metro Sud, com des de la Prefectura s’ordenaven instruccions lineals a totes les demarcacions de Catalunya, sense entrar a valorar, ni escoltar, les opinions dels caps de la regió, ja sigui en la distribució de nous agents o l’activació de recursos regionals com l’ARRO. Ara es vol muscular el territori per assolir un millor funcionament de la proximitat de la policia de Catalunya, la “marca Mossos”, assegura el comissari en cap.
El comissari Porcuna assumirà la coordinació de totes les unitats centrals. És l'altra gran pota dels Mossos d’Esquadra i Xavier Porcuna, que va ser portaveu del cos i ara liderava la Comissaria General d’Informació, fa el pas natural. Des de la seva comissaria superior, la CSUCOT, comandarà les grans quatre àrees del cos fora del territori: la investigació, els recursos operatius, trànsit i informació.
Tot i que els canvis encara no són oficials, tot sembla indicar que Porcuna confiarà en els intendents Hueso i Hernández per liderar, respectivament, la Comissaria General de Recursos Operatius (CGRO) i la Comissaria General d’Informació (CGIC). Encara falta veure qui serà el nou cap de la Comissaria General d’Investigació (CGINV), que tot i que en un primer moment semblava que seria per a Rafel Comes, pot ser que finalment recaigui sobre una altra persona. El que està decidit és que l’intendent Toni Rodríguez, escuder del major Trapero, serà rellevat com abans millor.
Entre els reptes que assumirà Porcuna n’hi ha un que marcarà l’agenda: l’ordre públic. Els recursos operatius són el TEDAX, la Canina, el GEI… però també l’Àrea de la Brigada Mòbil, la coneguda Brimo. El Parlament té en marxa una comissió per parlar sobre aquest tema i ho farà escoltant experts de tota mena.
Als Mossos d’Esquadra els tocarà adequar-se a les instruccions que es rebin del Parlament, que és qui mana sobre la policia de Catalunya, per via dels diputats de tots els partits. Els Mossos ja ho van fer retirant les escopetes de pilotes de goma i adaptant-se a mètodes menys lesius com les llançadores de foam. Més enllà de les eines i les instruccions generals, la nova Prefectura treballa amb una nova estratègia d’ordre públic per ser més eficaç, que “no vol dir més mostrar-se més feble”, asseguren des dels Mossos.
Els canvis estructurals, la segona fase
Però aquest canvi en l’ordre públic formarà part d’una segona onada. La primera són els noms i després, amb la cúpula canviada, caldrà treballar amb els nous comandaments els canvis a llarg termini. Canviar noms és el procés més fàcil, asseguren. La part important, la que ha de quedar, és la que arribarà en aquesta segona fase, que implica canviar el model de la policia de Catalunya per preparar-lo amb l’horitzó del 2030.
I aquests canvis també podran arribar gràcies a millores que s’han aconseguit, asseguren des de la Prefectura, els darrers anys: la jubilació anticipada que permet rejovenir el cos, les noves convocatòries, la nova uniformitat o la renovació parcial del parc mòbil; millores que el cap del cos, durant la roda de premsa, va agrair al director de la Policia, Pere Ferrer.
Els canvis que han de permetre trencar amb la paràlisi de l’any Trapero, que ja havia iniciat Sallent quan va ser comissari en cap i que la “restitució” del major van truncar, han de servir per modernitzar el cos dels Mossos d’Esquadra i adaptar-lo a la societat actual. Els reptes que es plantejaven de futur ja són de present i el cos dels Mossos d’Esquadra manté estructures dels anys 90 amb sistemes informàtics i tecnologia a la cua d’Europa a escala policial.
La capacitació del cos de la policia de Catalunya per lluitar contra els nous delictes a internet, i fer-ho a igual o més velocitat que ho fan les altres policies que operen a Catalunya, és clau per seguir podent ser policia integral a tot el país: dels carrers als mòbils dels ciutadans de Catalunya, passant per l’aire i el mar.
Entre la llista de reptes que també té la nova Prefectura té sobre la taula, per canviar l’estructura de l’actual organigrama de Mossos i que es podrà veure amb un nou decret durant els propers mesos, hi ha el terrorisme internacional, la marihuana i els delictes d’odi.
Més intel·ligència policial
Paral·lelament a reforçar el territori, el cos dels Mossos d’Esquadra vol assumir múscul en intel·ligència. En els canvis organitzatius que va preveure el comissari Sallent en la seva primera etapa com a cap del cos, hi havia la creació d’una comissaria general de tecnologies de la informació, que havia de permetre guanyar força en ciberseguretat i ciberintel·ligència.
Va ser també Sallent qui va dotar el cos dels Mossos d’Esquadra d’una iron dome per protegir la ciutat de Barcelona i el complex químic de Tarragona de possibles atacs amb drons. Caldrà veure ara quines d’aquelles idees la nova Prefectura, després de gairebé dos anys i de les noves experiències del comissari Sallent, acaba assumint i posant a la pràctica en la nova organització policial que està prevista que s’aprovi en els mesos vinents.
Sallent serà l’arquitecte i s’abandona la idea del DOP
Les dues certeses que pot avançar ElNacional.cat és que s’ha deixat enrere la idea de la figura del director operatiu de la policia (DOP), que havia d’assumir, de manera equivalent a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional amb els seus DAO, un lideratge més unipersonal de la direcció policial, i ara s'optarà per un lideratge més coral amb Estela, Bosch i el mateix Sallent.
L’altra és que serà Sallent qui assumirà aquesta visió més estratègica i a qui Interior, tal com també va explicar el conseller Elena durant la roda de premsa, li ha encarregat la missió de ser l’arquitecte del futur dels Mossos d’Esquadra.