El primer dia de les votacions de les famílies per a la consulta de la llengua base convocada per la Conselleria d’Educació del País Valencià ha estat marcat per diverses incidències durant les primeres hores per culpa de la saturació de la plataforma. Més enllà dels problemes tècnics, els sindicats educatius també han denunciat campanya de "pressions polítiques" i "coaccions" per part de la conselleria contra els centres que promouen el valencià. Un total de 570.000 famílies estan cridades a participar en aquesta consulta, que es realitza de manera telemàtica fins al 4 de març per a cada estudiant matriculat en el segon cicle d'Infantil, Primària o els tres primers cursos de l'ESO, i el resultat de la qual s'aplicarà el curs 2025/2026. La iniciativa ha generat nombroses protestes per part de sectors de la comunitat educativa i de les entitats en defensa del valencià, perquè la consideren una votació "ideològica", que només busca "marginar el valencià a les aules".
El Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) ha detectat i recollit multitud de problemes per accedir a la plataforma. A través de la xarxa social X, els pares i mares han compartit que volien participar de la consulta, i que la plataforma des d’on s’ha de votar funcionava de manera irregular i s’havia penjat diverses vegades. Una de les dificultats més habituals amb la que s'han trobat les famílies ha sigut a l'hora de triar l’opció de valencià des del mòbil, ja que si es fa la consulta des d'un dispositiu en posició vertical l’opció de valencià no es pot triar, ja que el cercle per a marcar aquesta opció no apareix, mentre que sí que apareix la de castellà.
També s'han detectat problemes per accedir amb la clau pròpia. El sistema et dona tres opcions per accedir a la consulta: crear una clau pròpia, usar la clau permanent/certificat digital o el DNI electrònic. Hi ha persones que no han pogut crear la clau pròpia i han hagut de recórrer a les altres opcions. Des de Plataforma per la Llengua han demanat a les famílies que hagin experimentat incidències que facin una captura de pantalla on quedi registrada l'hora, que més endavant podrien servir a les entitats de defensa de la llengua per impugnar jurídicament el procediment.
Confusió i desconeixement
Al caos informàtic cal sumar-hi també la confusió que ha provocat parts del procediment com els conceptes "zona d’influència" i "zona limítrofa". En aquest cas, les famílies de l’alumnat de sisè de primària que el curs que ve passarà a l’institut, havien d'escollir si no hi havia opció per a estudiar en la llengua triada, i especificar si l’institut havia d'estar "en zona d’influència o limítrofa". La majoria de les famílies no saben què triar en aquesta opció perquè desconeixen les zones i segons STEPV "és una qüestió decisiva, perquè si s’equivoquen en la resposta tindran una puntuació inferior en cas que, quan arriben a l’institut, no hi hagi prou places per a la llengua que han triat i seran enviats a un grup de l’altra llengua". A més, una vegada s’ha participat en la consulta no es poden corregir errades. Des de Famílies pel Valencià han aclarit que "zona d’influència" vol dir "mateix municipi i municipis que no tinguin centre i els fills vagin a centres adscrits" mentre que "zona limítrofa" es refereix a "altres municipis".
Coaccions d'Educació per promocionar el valencià als centres educatius
El sector d'ensenyament d'UGT Serveis Públics PV ha denunciat una campanya de "pressions polítiques" i "coaccions" contra els centres educatius a través d'Inspecció educativa de la conselleria, amb motiu de la consulta de la llengua base que comença aquest dimarts. Denuncien en un comunicat, pràctiques "més pròpies d'una policia política que d'un servei públic" i que consideren que són "totalment intolerables", i fins i tot, en alguns casos, "podrien arribar a fregar els delictes de coaccions i prevaricació". UGT assegura tenir constància d'aquestes pràctiques almenys a Sagunt, on tant l'ajuntament com els centres educatius estan rebent trucades i visites de la inspecció educativa on se'ls estaria ordenant retirar tota la cartelleria i comunicació en promoció del valencià. Aquestes pressions "vindrien acompanyades d'advertiments de possibles expedients disciplinaris i possibles sancions contra directives de centres educatius per promoure el valencià", han explicat des del sindicat.