La parròquia Sant Sebastià Màrtir, a San Sebastián de los Reyes (Madrid), acollirà aquest dijous 29 d'agost, a les 20.30 hores, una mena de macroboda: una cerimònia en la qual donaran el 'sí ' de manera simultània 18 parelles. La idea se li va ocórrer al capellà, Javier Sánchez-Cervera, després d'observar com actualment "cada vegada hi ha menys parelles que estan casades" i "tanta gent renuncia" a fer-ho. El capellà havia constatat que moltes parelles que s'acostaven a batejar als seus fills o perquè fessin la comunió no estaven casades; un fenomen en part també vinculat al laïcisme creixent en la societat i el menor paper de l'Església en el dia a dia de la gent —el 2021 tan sols un 16% dels matrimonis nous a Espanya van ser per l'Església—.
"La idea era senzillament facilitar que els nuvis puguin contreure matrimoni. És que hi ha gent que es vol casar, però no pot. La logística, els diners, els convidats, els papers. I per a un espanyol que té la seva família a casa, i amb mitjans, perquè més o menys costa, però si a més ets estranger, no tens diners, no tens família, o se t'ha passat l'edat o mil coses més...", ha explicat el rector en declaracions a Europa Press.
Sense cost per als nuvis
El capellà madrileny atribueix també en part aquesta renúncia creixent a casar-se al "negoci" que s'ha creat entorn de les bodes. "Els coberts cada vegada són més cars, les flors, els vestits, la moda, tot. La pressió és més gran. Llavors davant aquesta situació, tanta gent renuncia a casar-se i l'Església s'ha quedat una miqueta de braços plegats. Farem una altra cosa, canviarem alguna cosa", ha proposat.
Aquest sacerdot havia vist que una iniciativa similar ja s'havia celebrat en altres països, com a Mèxic, així que va escriure al sacerdot que l'havia impulsat per a demanar-li consell. Posteriorment, va difondre la proposta, amb ajuda de l'ajuntament, i també durant les misses. D'aquesta manera, als nuvis no els suposa cap cost, perquè són els mateixos veïns del poble i els equips de la parròquia qui s'encarrega de tot: de la coral, fotografies, les flors, el maquillatge, la perruqueria, el brindis, el pastís i, fins i tot, uns focs artificials que hi haurà a la sortida.
Quant al perfil de les parelles que es casaran aquest dijous, el rector explica que és variat: n'hi ha de fins a 60 anys, algunes són de mitjana edat i ja havien descartat casar-se per falta de recursos, bastants dels contraents són estrangers, en la seva majoria llatinoamericans, i gairebé totes les parelles tenen fills. El sacerdot explica que potser alguns no van voler casar-se en el seu moment i ara sí, o també que "n'hi ha molts als quals els hagués agradat" però que, a causa de les circumstàncies, havien "tirat la tovallola".
Fer-ho costum
Després de l'èxit de la iniciativa, el sacerdot assegura que repetiran i ha afirmat que li agradaria "que es pogués normalitzar" aquest tipus de cerimònies. "Que l'Església comencés a proposar macrobodes com una forma habitual en la qual es convida les persones a contreure matrimoni i anar obrint espais en els quals qualsevol persona pugui casar-se", subratlla. De moment, estan elaborant un informe sobre els resultats de la iniciativa perquè es pugui analitzar i es prenguin mesures concretes en les parròquies. "Tant de bo que es pugui fer. Jo crec que molta gent que no està casada, faria el pas", apunta.