Després d'una setmana intensa política i socialment al voltant de la qüestió, l'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha tornat a abordar la greu problemàtica existent al voltant de l'accés a l'habitatge. En la seva carta dominical d'aquest 22 de setembre, el religiós ha denunciat que es tracta d'una forma d'"esclavitud" moderna, "que també condemna les persones que ho pateixen" i les aboca a una situació "opressiva i degradant". Omella, que ha relatat un seguit de situacions habituals a les quals s'enfronten joves o persones grans en condicions precàries, ha reclamat a les administracions i entitats de tota mena a treballar "junts" perquè no hi hagi ningú sense "una llar digna".
"Cada època té les seves pròpies esclavituds. Fa 800 anys, potser l'esclavitud més sagnant era la privació de llibertat i la reducció a esclau en terres llunyanes. Avui també existeixen esclavituds [...] que generen situacions opressives i degradants per als qui les pateixen. N'hi ha unes altres, com la falta d'habitatge, que també condemnen a les persones que les pateixen", ha valorat Omella en la carta dominical que coincideix amb la Mercè, les festes patronals de Barcelona, una ciutat que és exemple clar de la problemàtica que aborda el religiós. La carta coincideix també amb el gran rebombori polític al voltant de la caiguda al Congrés d'una proposició de llei per a regular els lloguers de temporada i d'habitacions.
Omella, que assenyala que la crisi afecta tant a joves com a persones grans, amb feina o sense, "que no poden assumir el preu del lloguer", insta a ser conscient que l'habitatge no només té una "dimensió econòmica", sinó que és "molt més", una llar. "Sense un sostre, la salut s'afebleix, treballar és difícil, conviure i relacionar-nos amb els altres es torna complicat", ha apuntat. En aquest sentit, el religiós ha explicat que més d'un terç de les famílies ateses per Càritas a Barcelona vivien en habitacions llogades i han hagut de canviar recentment de sostre per no poder fer front als preus que els demanaven els propietaris; en molts casos amb fills en edat escolar.
No és la primera vegada que l'Església de Barcelona parla de l'habitatge. El juny, el mateix Omella ja va publicar una altra nota dominical en la qual reclamava l'"acció coordinada" d'administracions, entitats i ciutadania perquè l'accés a l'habitatge no sigui un "malson" i actuar "en favor d'aquest dret humà fonamental". Omella va criticar que tot i que el dret a l'habitatge està universalment reconegut i promulgat constitucionalment, moltes persones i especialment els joves no hi poden tenir accés perquè els preus dels lloguers assoleixen uns nivells "excessius", d'igual forma que la propietat. A més, el religiós va lamentar que els desnonaments, "de vegades amb conseqüències tràgiques", es donen cada dia.
Un problema central en l'agenda social
Certament, es viu un context en el qual l'accés a l'habitatge és un dels principals problemes que encara la societat, especialment a Catalunya, a causa dels prohibitius preus creixents del que sembla una nova bombolla de rendisme especulatiu i també per la concentració de persones a les grans ciutats, sumats als baixos salaris i la precarietat laboral. Es tracta d'una circumstància que pateixen especialment molts joves, que sovint no aconsegueixen arribar a l'estabilitat econòmica i els volums de renda necessaris per poder entrar en la roda de l'habitatge i formar una llar pròpia, de manera que veuen postergat o directament truncat el seu projecte de vida.
Fa uns mesos, un estudi del Consell de la Joventut d'Espanya (CJE) i l'ONG Oxfam Intermón va posar l'accent sobre el fenomen i les seves conseqüències: més de la meitat (55,6%) dels joves espanyols amb dificultats econòmiques i carències materials té problemes de salut mental, sent l'atur, la precarietat laboral i la crisi d'habitatge algunes de les principals preocupacions d'aquesta generació que contribueixen a minar el seu benestar emocional. Sota el títol 'Equilibristes: les acrobàcies de la joventut per a sostenir la seva salut mental en una societat desigual', l'informe alertava d'un panorama desolador.
La polèmica al Congrés amb Junts
Aquests dies, a més, la qüestió de l'habitatge ha estat central en l'agenda política, arran de la caiguda al Congrés dels Diputats d'una iniciativa dels sindicats de llogaters i Sumar per debatre la regulació dels lloguers de temporada i d'habitacions. La iniciativa comptà amb el suport del PSOE, Sumar, Podemos, Esquerra Republicana, EH Bildu, PNB, BNG i Coalició Canària, si bé finalment no va prosperar per l'oposició de PP, Vox i Junts per Catalunya. Junts, que s'hi oposa en considerar que no era l'enfocament correcte a la problemàtica, va anunciar primer una abstenció i en l'últim minut, en veure que podria tirar endavant, van virar el sentit de vot a un 'No'. La qual cosa, va suposar una allau de crítiques per part de les esquerres polítiques i de la societat civil.