Els cardenals electors s'han tancat en conclave a la Capella Sixtina per elegir el nou papaExtra omnes (tothom fora): aquesta és la fórmula en llatí que el mestre de Celebracions Litúrgiques, Diego Ravalli, ha pronunciat per demanar a totes les persones alienes al conclave que abandonin la capella. Així, els portons de fusta de la Sixtina, custodiats per dos guàrdies suïssos amb alabardes, han estat tancats per Ravelli a les 17.46 hores. A dins hi han quedat els purpurats amb el predicador caputxí Raniero Cantalamessa, que serà l'encarregat de pronunciar una meditació abans de sortir de la capella i deixar-los sols.

🔴 Conclave per triar el nou papa, DIRECTE | Última hora des del Vaticà i dels cardenals
 

A partir d'aquest moment, els 133 cardenals electors —els menors de 80 anys— han quedat tancats per elegir el nou papa, disset dies després de la mort de Francesc, el 21 d'abril passat. Aquest dimecres a la tarda està prevista la primera votació, el resultat de la qual s'anunciarà amb el color del fum de les paperetes cremades a través d'una xemeneia instal·lada al terrat: si és negre, és que el conclave continua; si és blanc, és que hi ha acord per tenir un nou papa. Si després de tres dies no hi ha hagut acord, se'ls concedirà una pausa d'un dia per reflexionar i parlar entre ells. Amb la fumata blanca, el nou papa es presentarà davant dels fidels, la ciutat i el món des de la llotja central de la basílica de Sant Pere i s'acabarà així el període de seu vacant, que va començar amb la mort de Jorge Bergoglio.

 

El nou pontífex necessitarà almenys 89 vots, l'equivalent a dos terços dels 133 electors totals. En cas que aquest dimecres no hi hagi fumata blanca, les votacions continuaran a partir d'aquest dijous i els dos dies següents: dues al matí i dues a la tarda. Els purpurats sortiran de la Capella Sixtina per sopar i dormir, però sempre dins del territori vaticà —menys de mig quilòmetre quadrat al centre de Roma—, ja que tenen prohibit abandonar-lo o comunicar-se amb l'exterior. Violar aquesta norma comporta pena d'excomunicació.

A dos quarts de cinc de la tarda, els 133 electors s'han congregat a la Capella Paulina per desfilar fins a la Sixtina, per votar el 267è papa de la història de l'Església catòlica. Abans, han sentit una oració inicial oficiada pel secretari d'Estat del Vaticà, primer dels cardenals bisbes i un dels preferits per esdevenir el nou pontífex, Pietro Parolin, ja que el degà del Col·legi Cardenalici, Giovanni Battista Re, té més de 80 anys i no pot participar en el conclave. Parolin els ha recordat en llatí que entraran en conclave "per elegir el Romà Pontífex i que tota l'Església està unida a ells en oració per invocar la gràcia de l'Esperit Sant perquè sigui elegit un digne pastor del ramat de Crist".

Cardenals es tanquen conclave Capella Sixtina / Efe
Els cardenals electors, a la Capella Sixtina mentre canten el 'Veni creator' / Efe

De la processó al jurament

La processó ha estat encapçalada per una creu, seguida dels membres de la Capella Musical Pontifícia, alguns prelats i els cerimoniers, així com Ravalli i el pare Cantalamessa. Al darrere hi han anat els cardenals, en ordre invers de precedència: primer, els de l'orde dels diaques, seguits dels preveres i dels bisbes, mentre responien a la Lletania dels sants —en la qual invoquen l'ajuda dels grans sants de la història del cristianisme—. Un cop a la Sixtina, s'ha invocat l'ajuda de l'Esperit Sant cantant el Veni creator (vine, Esperit creador), himne en llatí amb què se'n sol·licita solemnement la presència i ajuda. 

Abans que es tanquessin les portes, els cardenals han fet el jurament per comprometre's a observar les regles del conclave i, qui surti elegit, "complir la missió encomanada per Jesús a l'apòstol Pere" —així com guardar "el secret" sobre "tot el que s'esdevé al lloc de l'elecció concernent directament o indirecta l'escrutini", entre altres coses—. Com que és el cardenal més antic de l'orde dels bisbes, Parolin ha estat l'encarregat de llegir el jurament en veu alta i, a continuació, cadascun dels electors ha posat una mà sobre els Evangelis i ha renovat el jurament.

 

El jurament a la Sixtina

La fórmula del jurament es fa en llatí, i diu: "Tots i cadascun de nosaltres cardenals electors presents en aquesta elecció del Summe Pontífex prometem, ens obliguem i jurem observar fidelment i escrupolosament totes les prescripcions contingudes a la Constitució Apostòlica del Summe Pontífex Joan Pau II, Universi Dominici Gregis, emanada el 22 de febrer del 1996". "Igualment, prometem, ens obliguem i jurem que qualsevol de nosaltres que, per disposició divina, sigui elegit Romà Pontífex, es comprometrà a exercir fidelment el munus petrinum del Pastor de l'Església universal i no deixarà d'afirmar i defensar intrèpidament els drets espirituals i temporals, així com la llibertat de la Santa Seu", continua. I conclou: "Sobretot, prometem i jurem observar amb la màxima fidelitat i amb tots, tant clergues com laics, el secret sobre tot el relacionat d'alguna manera amb l'elecció del Romà Pontífex i sobre el que s'esdevé al lloc de l'elecció concernent directament o indirecta l'escrutini; no violar de cap manera aquest secret tant durant l'elecció del nou pontífex com després, llevat que sigui donada autorització explícita pel mateix pontífex; no donar suport ni afavorir cap interferència, oposició o qualsevol altra forma d'intervenció amb la qual autoritats seculars de qualsevol orde o grau, o qualsevol grup de persones o individus, volguessin immiscir-se en l'elecció del Romà Pontífex".

Després d'aquestes paraules, els cardenals electors s'han posat en fila segons l'ordre de precedència i s'han acostat a un volum dels Evangelis recolzat sobre un faristol al centre de la capella. Hi han posat la mà a sobre i han pronunciat el jurament següent: "I jo (nom), cardenal (cognom), prometo, m'obligo i ho juro. Així Déu m'ajudi i aquests Sants Evangelis que toco amb la meva mà". Un cop han jurat tots, ha estat el moment més esperat: s'ha pronunciat l'Extra omnes i els electors han quedat aïllats per votar.

Cardenals es tanquen conclave Capella Sixtina / Efe
Els cardenals arriben a la Capella Sixtina per al conclave / Efe

Expectació a la plaça de Sant Pere

A fora, diversos milers de persones, entre fidels i curiosos, s'han congregat a la plaça de Sant Pere del Vaticà en espera de la primera fumata —que es preveu cap a les set de la tarda—. Els fidels preguen, mentre que els curiosos xerren amb altres persones als peus de la basílica, que roman oberta al públic. Desitgen una eventual fumata blanca que anunciï un nou papa per assistir a la seva presentació oficial al món des del balcó de la basílica, tot i que l'elecció del nou bisbe de Roma és impredictible: entre els favorits hi ha el poderós Parolin, així com el filipí Luis Antonio Tagle, els també italians Matteo Zuppi i Pierbattista Pizzaballa, i l'hongarès Péter Erdő, entre molts altres —de fet, hi ha qui parla de l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella—.

Al matí, el degà del Col·legi Cardenalici ha oficiat a la basílica de Sant Pere la missa Pro Eligendo Pontefice, amb la qual ha començat el procés previ al conclave. En la seva homilia, ha demanat als cardenals "unitat" i que elegeixin un papa "que desperti les consciències de tothom" en aquest "moment de la història tan difícil i complex". "Som aquí per invocar l'auxili de l'Esperit Sant, per implorar la seva llum i la seva força, a fi que sigui elegit el papa que l'Església i la humanitat necessiten en aquest moment de la història tan difícil i complex", ha dit. Finalment, ha recordat als electors que "es preparen per a un acte de màxima responsabilitat humana i eclesial" i, davant d'això, "s'ha d'abandonar qualsevol consideració personal i tenir a la ment i al cor només el Déu de Jesucrist i el bé de l'Església i de la humanitat".
 

Expectacio placa Sant Pere Vatica conclave / Efe
Expectació a la plaça de Sant Pere del Vaticà pel conclave / Efe
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!