El Servei Català de Trànsit (SCT) preveu que 370.000 vehicles sortiran de l'àrea metropolitana de Barcelona entre les 15 h de dijous i les 15 h de divendres, durant la segona fase de Setmana Santa. Les vies que s'estima que concentraran més mobilitat són l'AP-7, la C-16, la C-17, la C-33, la C-35, la C-65, la C-31, l'A-2, la C-55, l'N-340 i l'N-145. Segons ha explicat el director del SCT, Ramon Lamiel, es posaran 200 quilòmetres de mesures de circulació, regulació i ordenació del trànsit en totes dues fases, la sortida i la tornada. Una de les mesures més importants que s'ha incorporat per aquesta operació sortida és, per exemple, els carrils addicionals i un dispositiu d'informació als conductors per aprofitar al màxim la capacitat de les vies. D'altra banda, altra mesura destacada per drenar el trànsit serà la restricció de circulació en determinades vies de vehicles pesants tant diumenge com dilluns. En aquest sentit, Lamiel també ha afirmat que es faran actuacions de senyalització i recursos en col·laboració amb municipis on es preveu una gran afluència de turisme. L'operació retorn tindrà lloc des de les 12 h del diumenge fins a les 24 h de Dilluns de Pasqua i s'estima que retornaran uns 570.000 vehicles. Seran xifres de mobilitat similars a les Setmanes Santa prepandèmiques, amb una distribució equitativa de destinacions de platja i muntanya.
Sense restriccions
Després de dos anys de pandèmia, en aquesta operació especial no hi haurà restriccions per la covid-19 i per això des del SCT calculen que es pot produir un efecte descompressió de la pandèmia en la mobilitat. A més, la majoria d'autopistes tenen els peatges alliberats i això suposa un increment del trànsit de pas en aquests eixos viaris. De fet, Lamiel ha explicat que des de l'aixecament dels peatges s'ha notat aquest increment amb un total de 126 quilòmetres de cues i 166 hores de retencions, amb una mitjana d'1,3 hores de retencions. En un de cada dos caps de setmana analitzats s'han reproduït retencions en punts concrets. Pel que fa a la sinistralitat a les carreteres, el director del SCT ha apuntat que la registrada el 2021 i aquests primers mesos del 2022 és "molt dispersa" i per això consideren que cal una estratègia "més dinàmica" per prevenir accidents a les carreteres. "Hem de ser una mica a tot arreu per controlar conductes inadequades", ha afirmat aquest dimecres en roda de premsa. Per això, els Mossos d'Esquadra establiran tant en les vies de màxima mobilitat, com en vies secundàries i allà on es preveu més circulació, un total de 1.130 controls amb la participació de 1.511 efectius de trànsit. Seran controls d'alcoholèmia i drogues, seguretat passiva, distraccions, velocitat, transports o de motocicletes.
Gaudir de la natura
En paral·lel, el Departament d'Interior ha fet una crida a gaudir del medi natural "amb seguretat i civisme" aquesta Setmana Santa i ha demanat extremar les mesures de seguretat en la pràctica d'activitats, especialment a la muntanya. En aquest sentit, recorden que el Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat van fer entre el 29 de març i el 5 d'abril de 2021 111 serveis, dels quals 92 van ser rescats de muntanya i 17 recerques de persones perdudes al medi natural. Finalment, Lamiel ha apel·lat a la responsabilitat i prudència de la ciutadania, atès que aquest 2022 hi ha hagut un increment de la sinistralitat mortal especialment els mesos de gener i febrer i que les dades d'abril també assenyalen un lleuger repunt respecte a 2019. "En la primera Setmana Santa després de la pandèmia, volem que la gent surti, però volem sobretot que torni", ha conclòs avançant el missatge principal que contindrà la campanya 'Volem que tornis'.