El cardenal italià Giovanni Angelo Becciu, condemnat a cinc anys i mig de presó per un cas de mala gestió financera i a qui el papa Francesc va retirar els privilegis propis del càrrec de cardenal, s'ha convertit en un dels grans interrogants del pròxim conclave que haurà d’escollir el successor del pontífex. Encara no se sap si podrà participar-hi. En principi, i si no hi ha cap decisió contrària, no hauria de formar part del conclave. De fet, a les estadístiques oficials del Vaticà se’l classifica com a cardenal no elector, tot i que té només 76 anys.

Tot i aquesta classificació, Becciu reclama els seus drets cardenalicis perquè és menor de 80 anys i, segons ha dit aquest dimarts Becciu al diari de Sardenya Unione Sarda, la llista feta pública pel Vaticà no té valor jurídic, perquè l'ha elaborat el servei de premsa, i Becciu ha afirmat amb contundència: “Hi seré”. “El Papa va reconèixer que les meves prerrogatives cardenalícies estaven intactes, ja que no hi va haver voluntat explícita d'excloure'm del conclave, ni se'm va demanar una renúncia explícita per escrit”, explica. El diari explica que Becciu estava passant uns dies a Patada, el poble de Sardenya on va néixer, i es va afanyar a volar a Roma quan aquest dilluns va tenir notícia de la mort de Francesc.

El cardenal Angelo Becciu / Europa Press
El cardenal Angelo Becciu / Europa Press

De fet, segons la sala de premsa vaticana, tots els cardenals, inclòs Becciu, que va ser un alt càrrec a la Secretaria d'Estat, poden assistir a les congregacions prèvies, les reunions preparatòries. Una altra qüestió és si tenen dret a participar efectivament en el conclave.

Irregularitats econòmiques

L’any 2020, el papa Francesc va apartar Becciu del càrrec i el va desposseir dels “drets associats al cardenalat” després de fer-se públiques les seves implicacions en diverses irregularitats econòmiques. Tot i això, no se li van suspendre les funcions pròpies del càrrec, entre les quals hi ha precisament la d’elegir un nou papa, segons recorden alguns analistes. És probable que la participació de Becciu sigui un dels temes centrals en les congregacions prèvies al conclave, on es debatran qüestions clau entre els cardenals. Becciu, el primer cardenal jutjat per un tribunal penal del Vaticà, també ha estat condemnat a una inhabilitació “permanent” per exercir càrrecs a la Santa Seu.

L’escàndol es va destapar arran de la compra d’un immoble al centre de Londres, a Sloane Avenue, on antigament hi havia una botiga de les galeries Harrods, al prestigiós barri de Chelsea. Durant el procés també es van revelar altres operacions sospitoses atribuïdes a Becciu, com ara una donació de 125.000 euros a una associació vinculada a Càritas d’Ocier, la diòcesi a la qual està adscrit, entitat presidida en aquell moment pel seu germà.

Altres casos curiosos de participants del conclave

Al conclave, en el qual entraran 135 cardenals, si no es compta Becciu, també hi ha dos casos peculiars. Un d’ells és el del cardenal Philippe Ouédraogo, de Burkina Faso. Tot i que el nou Anuari Pontifici de 2024 assenyala que va néixer el 25 de gener de 1945, se li ha prorrogat la condició d'elector fins al 31 de desembre, per la qual cosa encara podrà accedir a la Capella Sixtina. El periodista neerlandès que va destapar aquest cas va preguntar a Ouédraogo per la qüestió, i aquest va explicar: “Al meu poble no hi havia ni hospitals ni escoles. Vaig néixer a casa i no em van assignar cap data de naixement.”

Fa uns mesos, el diari Avvenire, portaveu de la Conferència Episcopal Italiana, també es va fer ressò d’un cas similar: el del cardenal kenyà John Njue, al qual se li va modificar la data de naixement oficial, passant de 1944 a 1946, cosa que el manté com a elector en un possible conclave.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!