Sara Gómez, era una dona de 39 anys que va morir el 2 de gener de 2022 a Múrcia després d'una lipoescultura, un tipus de cirurgia estètica, en la qual se li van perforar diversos òrgans vitals. La mort de la Sara va ser perquè no tenia prou greix abdominal per a l'operació, tal com va revelar el germà de la dona. De fet, un altre cirurgià li havia desaconsellat l'operació, ja que recentment s'havia sotmès a una abdominoplàstia i no tenia prou greix per a la intervenció. La intervenció que va acabar amb la seva vida li va practicar un cirurgià cardiovascular que no disposava de l'especialitat en cirurgia plàstica i que li va causar danys letals en diversos òrgans. La lipoescultura que es va practicar la Sara consisteix a extreure mitjançant una cànula de succió el greix de la cintura, malucs i esquena baixa, per després transferir-la a un altre lloc, en aquest cas, als glutis.
La Sara era d'Alcantarilla, de Múrcia, era una dona sana, mare de dos fills i treballadora d'una important immobiliària. La lipoescultura és una operació que és molt cara i costa, aproximadament, uns 13.000 euros, però el cirurgià que la va operar no li va cobrar ni 6.000. El que havia de ser una operació senzilla es va acabar convertint en un infern: les hores anaven passant i no sortia de quiròfan i, finalment, va venir una ambulància i se la va emportar a l'hospital Virgen de la Caridad de Cartagena on va ser ingressada amb un pronòstic molt greu. "D'aquesta no surto viva. He sentit que m'han perforat tots els òrgans i he vist la sang", va dir la Sara quan va ingressar a l'UCI. I així va ser perquè el metge li va perforar 27 òrgans, fet que li va provocar la mort un mes després de la intervenció.
El ministeri de Sanitat es posa les piles
Ara, el Ministeri de Sanitat ha modificat el decret sobre autorització de centres sanitaris per a prohibir als metges que no tinguin una especialitat en cirurgia plàstica que puguin practicar operacions quirúrgiques d'estètica. El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar aquest dissabte una ordre ministerial que limita els professionals que poden fer cirurgies estètiques, per tal de garantir la seguretat dels pacients i que els procediments els facin només professionals amb la formació i titulació adequades, i va entrar en vigor a partir d'aquest diumenge.
La nova llei modifica el decret de 2003 en un dels seus annexos, el referit a la definició d'unitat assistencial de cirurgia estètica. A partir d'ara només podran fer aquestes operacions els metges amb l’especialitat de Cirurgia Plàstica, Estètica i Reparadora, o altres especialitats quirúrgiques o medicoquirúrgiques que incloguin formació específica en cirurgia estètica en el seu programa formatiu oficial. A banda de limitar les operacions als professionals amb formació específica, aquests només podran fer cirurgies en les àrees que estiguin directament relacionades amb la seva especialitat mèdica.
El cas de la Sara, el motiu principal de la nova norma
La tràgica mort de la Sara Gómez ha estat, sens dubte, clau per a la modificació normativa. En un vídeo a les xarxes socials, la mateixa ministra de Sanitat, Mónica García, ha subratllat el paper que el cas ha jugat en el canvi legislatiu:
A partir de ahora, solo podrán realizar operaciones de cirugía estética los médicos con la especialidad en su programa formativo.
— Mónica García (@Monica_Garcia_G) September 21, 2024
Avanzamos a un sistema sanitario más seguro, evitando el intrusismo y protegiendo a los pacientes. Lo hacemos por familias como la de Sara: pic.twitter.com/CiDnIaOztY
La titular de Sanitat destaca que "la lluita de la seva família (la de la Sara Gómez) ha estat clau per aconseguir aquest canvi tan important". "Avui fem un pas important cap a un sistema de salut que sigui més segur, perquè tragèdies com la de la Sara no tornin a passar mai més", subratlla Mónica García en aquest vídeo compartit al seu perfil d'X, antic Twitter.
De fet, un article publicat pel portal especialitzat en informació mèdica MedScape revela que el 2020 només una de cada deu operacions estètiques la va dur a terme un cirurgià plàstic. Fins ara, la llei permetia que qualsevol metge general pogués completar qualsevol tipus d'intervenció, independentment del seu àmbit de formació, però ara això canviarà. La presidenta de la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica, Anna Torres Maczaseek, explica a TV3 que és "una alegria que s'hagi activat la llei perquè regularà les competències i l'intrusisme" i apunta que "ara estarà més regulat quines competències té cada metge".