Una vintena de persones s'han concentrat aquest dissabte davant de l'antiga residència de la família de Francesc Macià a Vallmanya, a Alcarràs (Segrià), coneguda com Casa Vallamanya, per exigir a l'Ajuntament del municipi, a la Diputació de Lleida i a la Generalitat que es posin d'acord per salvar l'immoble, "que es troba al límit de la desaparició".
En el marc del 88è aniversari de la mort del president republicà, els impulsors de la Iniciativa Popular Salvem Casa Vallmanya, que fa anys que demanen a les institucions mobilitzar una partida de diners per impulsar la restauració de l'immoble "amb valor històric". Els manifestants han recordat que el consistori té sobre la taula una proposta del Departament de Cultura i de la Diputació. Per això, han reclamat a l'alcalde del poble que presenti les seves demandes si no li semblen bé les condicions plantejades i negociï amb les altres dues administracions per arribar a un acord.
"Prou excuses: seure, negociar i acordar un futur per aquest espai de memòria nacional", exigeixen.
Avui, en el 88è aniversari de mort del President Francesc Macià, hem tornat a la seva masia familiar a reivindicar un acord entre les tres administracions implicades. Prou excuses: seure, negociar i acordar un futur per aquest espai de memòria nacional. #SalvemCasaVallmanya pic.twitter.com/P1cQk5lAd0
— #SalvemCasaVallmanya (@SalvemCalMacia) December 25, 2021
La masia, al límit
El mes de juliol es va produir un nou esvoranc a la teulada la coberta principal de la casa Vallmanya que va fer saltar totes les alarmes. "S’ha fet evident l'agònic avenç del procés de degradació de Cal Macià-Casa Vallmanya", denunciava, aleshores, el col·lectiu Salvem Casa Vallmanya en un comunicat de premsa.
La Diputació de Lleida i el Govern han comunicat a l'Ajuntament d'Alcarràs la predisposició a signar un acord entre les tres administracions per fer front a les obres de rehabilitació i consolidació de la masia. El pla inicial és fer un conveni que suposaria l'ingrés de 300.000 euros en dos anys a parts iguals, així com la compra de la casa per convertir-la en una propietat pública. En aquest sentit, la plataforma creu que la proposta de les institucions és una "finestra d'oportunitat", la darrera abans d'una ruïna que es preveu propera si no s'actua en els pròxims mesos.
Una llarga lluita
La plataforma Salvem Casa Vallmanya fa temps que reivindica la necessitat de conservar aquest edifici. El passat abril es van manifestar sota la pluja més d'un centenar de persones. En un comunicat posterior a la concentració, els artífexs de la mobilització posaven en relleu que d'aquesta manera volien pressionar l'Ajuntament perquè executés l'opció de compra que té sobre l'immoble, demanant que es deixi d'"excuses econòmiques i de tota índole sobre l'adquisició".