El català perd terreny al Saló de l'Ensenyament: l'edició d'enguany, que s'ha celebrat entre el dimecres 13 i el diumenge 17 de març al recinte firal de Montjuïc, ha evidenciat un retrocés de l'ús de la llengua pròpia respecte del 2023. Així es desprèn d'un estudi realitzat per la Plataforma per la Llengua, que ha visitat la fira en dos dies diferents per fer una mostra presencial de les paradetes i les activitats ofertes. I les conclusions de l'entitat no són pas bones, que avisa que "les dades han anat a molt pitjor". Aquest 2024 hi ha hagut 224 expositors, un increment important respecte dels 169 de l'any passat. "Si la tendència és a créixer i a tenir més expositors nous i internacional, que la política lingüística del Saló de l'Ensenyament sigui nul·la, com demostren aquestes dades, pot acabar comportant que el paisatge lingüístic sigui com més va més castellanitzat", alerta Plataforma per la Llengua.
L'estudi ha valorat tres elements presencials. D'una banda, la llengua de la informació visible i fixa a la parada, en forma de cartells i serigrafia que conformen la retolació. En segon lloc, s'ha analitzat la llengua d'ús als fullets d'informació sobre els estudis que els estands reparteixen als interessats. I, finalment, l'atenció oral de les persones que es troben a les parades, que s'ha constatat escoltant diverses converses aleatòries. A més, posteriorment també van observar-se les pàgines web de totes les empreses i institucions expositores per veure si tenien versió en català o no.
Del total de 224 expositors, aproximadament dos de cada tres —concretament, el 147, és a dir el 65,6% d'aquests— no tenien un dels quatre ítems analitzats en català. Una xifra pitjor que l'any passat, quan el 46% d'estants no oferien tota la informació en català, si bé en aquella ocasió no va considerar-se la llengua oral. En tot cas, Plataforma per la Llengua assenyala que en alguns casos és comprensible que l'ítem de la pàgina web no s'ofereixi en català, com és la Universitat de Burgos o la Universitat de Vilnius.
Retolació i fullets, en caiguda lliure
Si ens fixem en cada ítem, es constata també aquest retrocés del català. Si l'any passat un 85% de parades oferien la retolació en la llengua pròpia, aquest 2024 només era el cas en un 64,7% d'estands. Pel que fa als fullets, un 89% s'oferien en català el 2023, però el percentatge ha caigut fins al 54,7% aquest any. En canvi, la proporció de pàgines web que no s'ofereixen en català s'ha mantingut aproximadament al mateix nivell, mentre que l'any passat Plataforma per la Llengua no va analitzar l'ús oral.
En tot cas, els ítems de la retolació i dels fullets són elements que podrien oferir-se fàcilment en català, encara que les empreses o institucions expositores fossin estrangeres. Pel que fa a la retolació, Plataforma per la Llengua informa que hi ha 13 paradetes que l'any passat es presentaven en català i que ara ja no ho fan, 13 més que són noves i no compleixen el requisit, i vuit que continuen sense oferir-se en català —en canvi, cap ha fet el pas per millorar i oferir-se ara en català—. I pel que fa als fullets, 18 estands que l'any passat estaven bé aquest any no tenen algun fullet en català, 16 dels estands nous tampoc compleixen aquest ítem i 8 continuen malament —només hi ha una millora, per a l'IQS de la Universitat Ramon Llull—.