Montserrat ha continuat aquest diumenge els actes inaugurals del mil·lenari del monestir, i ho ha fet amb la cultura popular com a gran protagonista. Sardanes i gegants han omplert la plaça de davant de la basílica de Santa Maria, mentre que a l'interior els Castellers de Vilafranca han ofert un pilar de cinc. Amb una basílica plena de gom a gom, el pare abat de Montserrat, Manel Gasch, ha desitjat "continuar sent presència cristiana a Catalunya, potser no en quantitat, però sí en qualitat i presència".
Després de la gran cerimònia del dissabte al vespre, que va comptar amb la presència de les autoritats eclesiàstiques i polítiques del país, aquest diumenge ha estat el torn de la cultura popular i la litúrgia. Un dels moments més destacats ha estat l'estrena de la sardana 'Montserrat, mil anys!', del compositor Josep Maria Serracant. La peça ha estat interpretada per la Bellpuig Cobla a resguard de la pluja, que ha fet acte de presència quan s'havia de fer la mostra de cultura popular. Abans, però, s'ha celebrat una litúrgia solemne a l'interior de la basílica de Santa Maria per commemorar el naixement de la Mare de Déu.
Durant l'homilia, Manel Gasch ha lluït una insígnia pròpia de cadascun dels quatre darrers abats de Montserrat: el bàcul Abat Marcet, la mitra de l'Abat Esquerré, el pectoral de l'Abat Gassó i l'anell de l'Abat Cassià Just. D'aquesta manera ha volgut fer presents les generacions de monjos dels darrers 110 anys. Un cop finalitzada la missa ha tingut lloc una mostra de cultura popular, amb l'actuació dels Castellers de Vilafranca, que han aixecat un pilar. Posteriorment, l'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya ha ofert el Ball d'Aniversari amb els gegants Treball i Cultura i, per últim, s'ha ballat la 'Sardana del Mil·lenari' de Serracant. Aquesta peça inclou referències a elements com el Virolai o la Salve montserratina, amb la voluntat d'escenificar què significa Montserrat per a Catalunya.
Un miler d'actes pel mil·lenari de Montserrat
Per celebrar el mil·lenari, el monestir de Montserrat té prevista una agenda amb un miler d'activitats, que se celebraran durant els quinze mesos vinents. Els actes s'allargaran fins al 8 de desembre del 2025, quan es clourà la celebració amb vespres i cant del Te Deum mil·lenari. La commemoració del mil·lenari, segons va explicar el pare prior Bernat Juliol, té quatre eixos bàsics: el religiós; el cultural; el participatiu, i el social, amb l'objectiu d'apropar la història i tradició de l'emblemàtic espai a la ciutadania.