El català Artur Segarra, únic acusat per l'assassinat a Bangkok del seu connacional David Bernat, espera les últimes hores per escoltar la seva sentència i, en cas de ser declarat culpable, podria afrontar una condemna a la pena capital.
Està previst que un panell de jutges del Tribunal Penal del nord de Bangkok llegeixi a primera hora de demà el dictamen del procés penal obert per tretze delictes que s'imputen a l'acusat, entre ells assassinat premeditat, segrest, robatori i extorsió.
"Hi ha nul·les possibilitats d'aconseguir alguna cosa positiva per al meu defensat", ha indicat Jassada Piyasuwanvanit, l'advocat d'ofici que ha defensat Segarra durant els tres mesos que ha durat la declaració de testimonis i el seu tercer representant legal des de la detenció.
En el mateix sentit es mostren els representants de la Fiscalia consultats per Efe, els quals diuen estar "segurs" que el jutge condemnarà l'acusat a la pena de mort, l'única possible en cas d'assassinat premeditat, encara que, si Segarra decidís confessar, el càstig seria reduït a la cadena perpètua.
L’acusat manté la innocència
"Jo no he matat ningú. No en sé res", ha remarcat repetidament l'acusat, que ha mantingut la seva innocència de tots els càrrecs durant el procés, al qual sempre ha acudit amb un versicle de la Bíblia escrit sobre la palma de la mà.
Si és declarat culpable, encara tindrà dues oportunitats de recórrer la condemna, davant el Tribunal d'Apel·lacions i el Tribunal Suprem, i quan la sentència sigui ferma, podrà sol·licitar clemència a la Casa Reial per rebaixar el càstig, encara que aquesta última possibilitat depèn del Departament de Correccionals.
L'acusat va ser detingut el 7 de febrer del 2016 per les autoritats cambodjanes a la localitat de Sihanoukville, on havia fugit dos dies abans, i lliurat a la policia tailandesa la següent jornada.
Des d'aleshores, Segarra segueix confinat a la presó Bangkok Remand de la capital tailandesa, on ha preparat la seva defensa després que el tribunal accedís a lliurar al reu una còpia de les indagacions policials.
La víctima, David Bernat, que residia a l'Iran i visitava freqüentment Tailàndia, va arribar a Bangkok el 19 de gener del 2016 per gaudir d'uns dies de festa. Aquella mateixa nit va quedar amb Segarra, a qui coneixia de la nit tailandesa, per prendre unes copes i passada la mitjanit tots dos es van dirigir a casa de l'acusat, on va tenir lloc el segrest.
Segons el relat exposat durant el judici pels membres de la investigació, entre els dies 20 i 26 Segarra va retenir i extorquir Bernat per aconseguir l'accés al compte corrent a Singapur on la víctima guardava els seus estalvis.
D'acord al que van testificar els forenses, la víctima va ser assassinada al voltant del 26 i, segons la investigació, aquella mateixa nit l'acusat va sortir en la seva motocicleta en direcció al riu que travessa Bangkok carregat amb un gran paquet, on la Policia sospita hi havia el cadàver, i va tornar la matinada del 27 sense el fardell.
Assassinat i esquarterat
Les autoritats van trobar el 30 de gener al riu Chao Phraya les primeres restes mortals de Bernat i posteriorment van recuperar sis trossos més del cos a l'aigua. La Policia va identificar Segarra com al principal sospitós el 5 de febrer, nit en la qual després de ser reconegut en un restaurant de la província de Surin va emprendre la seva fugida a Cambodja.
La fiscalia va cridar a l'estrada prop de 40 persones, cap d'elles testimoni directe del crim, per mantenir amb declaracions, mostres d'ADN i empremtes recollides a l'apartament llogat per Segarra, gravacions de càmeres de seguretat i extractes bancaris la culpabilitat de Segarra.
Per la seva banda, Segarra sosté que és innocent de tots els delictes i va assegurar en el seu torn de paraula ser víctima d'un parany en què va implicar la seva exnòvia tailandesa, Pridsana Saen-ubon, que va testificar en contra seu el desembre passat.
Pausa en l’aplicació de la pena capital
El 2009, Tailàndia va executar per última vegada dos convictes que van ser condemnats a mort per narcotràfic, abans d'aplicar una pausa indefinida no regulada al compliment de la pena capital.
L'últim ajusticiament per un delicte d'assassinat data del 2003, any en què el país va canviar el mètode de les execucions de l'afusellament a la injecció letal.
Segons dades d'Amnistia Internacional, a les presons de Tailàndia hi havia a final de passat any 427 presos en el corredor de la mort, 24 d'ells estrangers.
Un australià va ser sentenciat a mort el passat 7 de febrer per un cas d'assassinat, desmembrament i destrucció de proves similar a la causa contra Segarra.