La llengua catalana ha recuperat la visibilitat als resultats de cerca de Google després que el cercador hagi actualitzat el seu algoritme. D'aquesta manera, s'han duplicat amb escreix la presència de la llengua catalana en els primers resultats del cercador. Actualment, el 57% dels resultats són en català, enfront del 24% de només fa un mes, segons ha detallat l’Aliança per la presència digital del català, impulsada pel Govern i formada per deu entitats de la societat civil, que ha col·laborat activament amb el cercador per recuperar la visibilitat dels webs en català en els resultats de cerca. “Google ha començat a aplicar canvis als seus algoritmes i avui es pot confirmar que la visibilitat del contingut web en català ha millorat de manera substancial”, destaca l’Aliança. El projecte per recuperar presència del català ha estat encapçalat per Albert Cuesta i Pep Masoliver.
Millora de la visibilitat del contingut en català
La visibilitat del contingut web en català per cerca de Google ha estat perjudicat durant molt de temps, però amb el nou canvi la situació farà un gir. L'Aliança ha configurat un equip que ha estat capaç de diagnosticar l'abast del problema analitzant el trànsit de més de 600 pàgines web amb contingut en català i en altres idiomes. Després dels resultats obtinguts van elaborar un informe, publicat aquest mes de juny, que va ajudar a objectivar i quantificar el problema. I que ha servit per obrir un diàleg tècnic amb els departaments d’enginyeria de Google i Microsoft per resoldre un mal funcionament que afectava més llengües i cultures del món, però ningú havia definit ni quantificat. Gràcies a aquest informe, Google ha fet canvis en els algoritmes, que ha permès millorar la visibilitat. Els usuaris que tenen correctament configurades les seves opcions d’idioma poden verificar-ho fent cerques com "línia L5 metro", "Merce Rodoreda" o "FC Barcelona", que abans portaven a pàgines en castellà i ara ho fan a pàgines en català.
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha afirmat que una de les prioritats d’aquest Govern és fer que el català tingui més força i presència arreu, també a Internet, i això passa perquè els resultats de les cerques que es fan no el discriminin". En aquest sentit, Torrent ha afegit que “seguirem atents i analitzant l’evolució de les dades, que esperem que continuïn millorant, però ja podem confirmar que el problema s’ha revertit i ha entrat clarament en fase de solució”. Per la seva banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha recordat que "des de l’inici d’aquesta legislatura el Govern ha apostat per la transparència, per visibilitzar les dades que tenim, fins i tot si no són tan positives com desitjaríem, i a partir d’aquí, treballem per aconseguir millorar l’estat del català en tots els àmbits i amb tots els agents possibles; això és el que ha passat amb el cas dels navegadors, i és així com volem procedir sempre".