La Universitat de Barcelona (UB) es torna a situar com la primera universitat de l'estat espanyol en el rànquing World University Rànquings 2025 publicat per The Times Higher Education 2025, que analitza anualment l'activitat docent dels centres d'educació superior. En concret, la UB se situa en el número 149. Entre les 200 millors del món també es col·loquen la Pompeu Fabra (UPF), en el 175, i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en el lloc 199. Les tres universitats catalanes repeteixen de nou, com en edicions anteriors, com els únics centres espanyols al rànquing de les 200 millors del món, tot i que, a partir de la posició 250 apareixen altres universitats de l'Estat com la Universitat de Navarra o la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), que apareix a la forquilla de les que estan entre les 351 i 400, i la Complutense de Madrid i la de València, a la forquilla d'entre les 501 i 600.
Classificació de les millors universitats del món
La Universitat d'Oxford és qui lidera la classificació, seguida de MIT (Massachusetts Institute of Technology), Universitat Harvard, Universitat de Princeton i Cambridge, Universitat de Stanford, l'Institut Tecnològic de Califòrnia, la Universitat de Califòrnia, l'Imperial College de Londres i la Universitat de Yale.
La d'enguany és l'edició número 21 de la classificació on s'analitzen 2.092 universitats —enfront de les 1.907 del 2023— de 115 països i regions. El canvi suposa un creixement del 9,7% en el nombre d'universitats classificades, l'augment més gran dels últims 5 anys, i es compara amb el creixement del 6% de l'any anterior. Aquesta classificació es basa en una enquesta anual de reputació acadèmica, amb 40.000 respostes, en l'anàlisi de més de 15 milions de publicacions i dades addicionals que cobreixen l'entorn docent d'una universitat, perspectives internacionals i els seus vincles amb la indústria.
Pèrdua de poder d'Europa
Les noves dades reflecteixen que l'estatus d'Europa en el sector de l'educació superior mundial s'està reduint a mesura que les universitats del continent són superades per les d'Àsia. En l'actualitat, 91 de les 200 millors universitats del món es troben a Europa, una reducció de vuit universitats respecte de les 99 que hi havia el 2019, i moltes de les quals continuen estant entre les 200 millors estan en decadència, una tendència que és particularment visible a Europa occidental. En concret, vuit de les dotze universitats holandeses millor classificades han caigut en el rànquing enguany, inclosa la Universitat Tecnològica de Delft, que cau del top 50, del lloc 48 al 56.
Mentrestant, 19 de les 50 universitats franceses millor classificades han decaigut i deu institucions han aconseguit la seva pitjor classificació històrica. A Alemanya i Suïssa, el panorama és més heterogeni: les principals institucions d'aquests països obtenen bons resultats, però altres descendeixen en la taula. Així, Alemanya s'acosta cada vegada més al top 25 mundial, amb la Universitat Tècnica de Munic pujant quatre llocs fins al lloc 26, la posició més alta mai aconseguida per una institució alemanya en el rànquing. No obstant això, fora del top cinc d'Alemanya, diverses universitats han descendit. Pel que fa a Suïssa, mentre que les prestigioses ETH Zurich i École Polytechnique Fédérale de Lausanne han mantingut els seus alts llocs, cinc de les dotze universitats suïsses classificades han caigut enguany.
Àsia amb més presència al rànquing
Històricament, Europa era el continent amb més representació en aquest rànquing. Tanmateix, per segon any consecutiu, el continent amb més presència és Àsia. En els últims 5 anys, Àsia ha estat el continent que més nous participants ha incorporat al rànquing. De les 211 universitats que s'han sumat al rànquing per primera vegada des de l'edició de 2021, el 60% són d'Àsia, mentre que el 17% són d'Europa. Malgrat aquest canvi, també hi ha millores en les universitats europees. La universitat belga més ben classificada, la KU Leuven, ara ocupa el lloc 43, des del 45, mentre que la Universitat de Gant, que ocupa el segon lloc, ha pujat tres llocs fins al 112.
Bèlgica té deu universitats classificades, de les quals quatre han millorat la seva posició, quatre han baixat i dues s'han mantingut sense canvis respecte de l'any passat. Quatre de les seves institucions es troben entre les 200 millors del rànquing. Suècia també manté el seu lloc entre les 50 millors, amb l'Institut Karolinska en el lloc 49, pujant un lloc respecte de l'any passat. Cinc universitats sueques se situen entre les 200 millors del rànquing. I Dinamarca ja compta amb una de les 100 millors universitats del món, sent la institució millor classificada del país, la Universitat de Copenhaguen, la que ocupa el lloc 97, sis llocs més amunt que l'any passat. Té altres dues universitats entre les 200 millors del rànquing.