La catalanofòbia és present arreu, també en el món de l'art. La reputada parella d'artistes Sean Scully i Liliane Tomasko han abandonat Barcelona perquè estan cansats de sentir a parlar català. Així ho han anunciat en un reportatge del diari britànic Financial Times, que recull que la decisió dels pintors va ser "impulsada pel creixement del nacionalisme a la ciutat que havien estimat".

Estimaven la ciutat, però no estimaven la llengua. A la capital catalana, "anaves a reunions i parlaven completament en català, com dient fes-te fotre", diu Scully. "Hi havia massa d'això (catalanisme), ho va fer impossible", afegeix Tomasko. Finalment, no van poder "aguantar a Barcelona per aquesta merda".

Més d'una dècada sense "aguantar" el català

Les aventures del pintor irlandès a Catalunya es poden remuntar a l'any 2005, quan va concebre un projecte artístic per a l'església romànica de Santa Cecília de Montserrat. Després d'un mínim de quinze anys de la seva arribada al país, Scully no aguanta el català, però sí que parla l'espanyol "amb fluïdesa". Segons el Financial Times, això és "una picada d'ullet als seus anys a Barcelona". 

El fill de la parella també parla el castellà de manera fluida, però sa mare s'ha queixat que al pati de l'escola li van dir que havia de parlar català. El nen es diu Oisin i ja té dotze anys.

Ara, cap a França

Scully va néixer fa 76 anys a Dublín (República d'Irlanda), però fa més de trenta anys que es va nacionalitzar nord-americà. Tomasko va néixer a Zuric (Suïssa) fa 54 anys. Malgrat que vivien a Barcelona, també tenien la seva residència a Nova York i a Munic, on òbviament no han tingut problemes ni amb l'anglès ni amb l'alemany. Ara s'han traslladat a la ciutat occitana d'Ais de Provença. Tindran problemes quan la gent els parli francès? I si els parlen occità?

Per la seva banda, cal recordar que Scully és un reputat pintor abstracte. Del seu període de residència a Catalunya, destaca el projecte artístic que va concebre, ja el 2005, per a l'església romànica de Santa Cecília de Montserrat, que es va acabar inaugurant deu anys després, just quan complia setanta anys, amb pintures de gran format, frescos i vitralls. L'artista va fer en aquell lloc, al peu de la muntanya, una personal interpretació de les catorze estacions del viacrucis, dedicada a la seva mare, una dona que cantava, la qual cosa pot relacionar-se amb Santa Cecília, patrona de la música.

El pintor irlandès Sean Scully / Eslgésia de Santa Cecília de Montserrat

El pintor també va arribar a oferir 200 obres a l'Ajuntament de Barcelona a canvi que fossin exposades de manera permanent en un espai museístic propi. La iniciativa al final no va tirar endavant, però poc després l'artista va acabar creant el seu Espai d'Art Sean Scully a l'església de Montserrat, construïda el segle X.

La de la parella de pintors és la segona mostra de catalanofòbia important dels últims dies. Diumenge vam saber que un grup de turistes madrilenys no entenien com era que al País Valencià es fessin esdeveniments culturals en català. 

 

Imatge principal: La parella d'artistes Liliane Tomasko i Sean Scully / Fundació Bancaja