Nova fita. Des d’aquest diumenge Catalunya compta amb 503 llambordes stolpersteine instal·lades en 69 municipis. El Departament de Justícia, a través del Memorial Democràtic, ha assolit aquesta xifra amb la instal·lació de cinc noves llambordes a Mollet del Vallès, en record de cinc veïns molletans, víctimes del nazisme, en un acte conjunt i oficial amb la participació dels seus familiars.
La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha presidit l’homenatge en record de cinc veïns molletans. “Ells formen part dels més de mil catalans assassinats als camps d’extermini nazi. Mil vides segades per la barbàrie que avui hem volgut recordar amb la instal·lació de cinc Stolpersteine que hem realitzat al costat dels seus familiars.”, ha declarat la consellera. Per la seva banda, el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, ha afegit que “cada col·locació és un record emocionat, digne i agraït del conjunt de la ciutadania de Catalunya”.
Els homenatjats
En concret, s’ha homenatjat a: Vicenç Bachs Vilà, deportat el 1941 al camp de Mauthausen i assassinat a Gusen el juliol d’aquell any; Pere Cuyàs Niubò, deportat el 1940, a Mauthausen, on va ser assassinat el desembre de 1941; Joan Molins Maynou, deportat el 1940 i assassinat al camp de Mauthausen, l’octubre de 1941; Joan Tura Ros, deportat i assassinat a Mauthausen-Gusen, l’any 1941, com també Antonio López Tarragona. El seu record quedarà en quatre carrers del municipi: en el número 4 del carrer Fèlix Ferran; a la ronda d'Orient, 4; al carrer Berenguer III, 12, i dues llambordes als números 21 i 26 del carrer Comte d'Urgell.
'Stolperteine', úniques
Les llambordes stolpersteine són plaques artístiques urbanes creades per l’artista alemany Gunter Demnig (Berlín, 1947), en record de totes les persones víctimes del nacionalsocialisme alemany. Demnig va crear i col·locar la primera stolpersteine l’any 1996; des d’aleshores, n’hi ha més de 82.000 repartides per tot el món.
Cada llamborda és única i es fa artesanalment, com a mostra de respecte i d’humanitat per contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis. S’emplacen davant de l’última residència on la persona va viure en llibertat i a la fulla de llautó s’hi grava el nom complet de la persona, l’any de naixement, així com l’any de deportació, el camp de concentració on va ser enviada i la seva situació final, assassinada o alliberada.
El president Companys
A Catalunya, les primeres cinc pedres es van col·locar l’any 2015 al municipi de Navàs (Bages), una de les quals en record de Ramon Sala Besa, alcalde durant la Guerra Civil per ERC, deportat a Mauthausen i assassinat a Gusen l’any 1942. La stolperstein dedicada al president Lluís Companys, força temps reclamada, finalment es va instal·lar el 15 d’octubre de 2020 a la plaça Sant Jaume de Barcelona, coincidint amb el 80 aniversari del seu afusellament per les autoritats franquistes. Companys va ser l'únic president afusellat en el context de la Segona Guerra Mundial.
Més de 69 municipis catalans
Les 503 stolpersteine que hi ha instal·lades a 69 municipis de Catalunya es poden trobar a: Navàs, Manresa, Igualada, Castellar del Vallès, Els Guiamets, Cervera, Granyena de Segarra, La Prenyanosa, Les Oluges, Olesa de Montserrat, Sanaüja, Sant Antolí i Vilanova, Talavera, Tarroja de Segarra, Tora, Sabadell, Granollers, Girona, Pont de Vilomara i Rocafort, Gironella, Prats de Lluçanès, Puig-reig, Albatàrrec, Cubelles, Sant Vicenç de Castellet, Pontils, Santa Coloma de Queralt, Vallfogona de Ruicorb, Lleida, Vilafranca del Penedès, Mataró, Rubí, Cardona, Esparreguera, Santa Perpètua de Mogoda, Figueres, Barcelona, Vallbona d'Anoia, Súriam, Ripollet, Torrelles de Foix, Montornès del Vallès, Roses, Sant Cugat del Vallès, Vilanova i la Geltrú, Salt, Tàrrega, Mollerussa, Amposta, Sant Salvador de Guardiola, Sant Adrià de Besos, Caldes de Montbui, Juneda, Sant Sadurní d'Anoia, Terrassa, Flix, Sant Fruitós de Bages, Agullana, Palafrugell, Avinyó, Vic, Arbeca, La Seu d'Urgell, Roda de Berà, Tarragona, Reus, Albanyà/Lliurona, Masquefa i Mollet del Vallès.