Catalunya ha acollit prop de 37.000 refugiats ucraïnesos des de l'inici de la guerra el passat mes de febrer, segons ha informat el Ministeri d'Interior. El departament que dirigeix Fernando Grande-Marlaska ha explicat que des de l'activació, el passat 10 de març, del programa per donar protecció als ciutadans que van marxar d'Ucraïna després de la invasió russa, l'Oficina d'Asil i Refugi (AOR) i la Policia Nacional han concedit a tot l'Estat 160.756 proteccions temporals, de les quals 36.641 s'han produït a Catalunya. Segons Interior, aquesta dada "situa Espanya entre els països europeus que més proteccions ha concedit a ciutadans i residents a Ucraïna".
El 63,47 % de les persones refugiades són dones
Catalunya ha estat la segona comunitat autònoma en què s'han concedit més proteccions temporals, només per darrere de la Comunitat Valenciana (42.739). La segueixen la Comunitat de Madrid (22.963) i Andalusia (22.939). El 63,47% de les persones que s'han refugiat a l'Estat són dones (102.034) i el 36,53% són homes (58.722). Per franja d'edat, el 33,69% té menys de 18 anys, el 25,33% tenen entre 19 i 35 anys, el 34,17% tenen entre 36 i 64 anys, i el 6,8% tenen més de 65 anys. A més, la majoria de les persones que han aconseguit la protecció temporal, el 98,31%, són ciutadans de nacionalitat ucraïnesa, mentre que l'1,69% restant es correspon a ciutadans d'altres nacionalitats que residien legalment en territori ucraïnès quan va esclatar la guerra.
El 10 de març el govern espanyol va engegar un mecanisme en compliment amb la directiva europea de Protecció Temporal —que es va activar per primer cop a la història— per poder atorgar de forma "àgil i senzilla" la protecció en un termini màxim de 24 hores des que es fa la sol·licitud. El procediment es pot dur a terme a les comissaries de la Policia Nacional repartides per tot el territori nacional i als Centres de Recepció, Atenció i Derivació (CREADE) habilitats en algunes ciutats. Totes les proteccions temporals tramitades comporten el permís de residència i, per als majors d'edat, de feina. A més a més, els desplaçats poden fer servir legalment els seus permisos de conduir a Espanya durant almenys un any.
Les organitzacions socials reclamen que es protegeixi tots els refugiats
La Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) ha celebrat que la Unió Europea activés la directiva que ha permès que milions d'ucraïnesos hagin trobat refugi ràpidament arreu del continent. Tanmateix, ha reclamat que aquesta mesura s'ampliï per donar cobertura a persones en situacions similars, però de diferent procedència, i que els CREADE, impulsats pel govern espanyol específicament per als refugiats ucraïnesos "s'ampliïn a totes les persones que arriben al nostre país".
En aquest sentit, des de CEAR han lamentat que en altres crisis humanitàries com ara a Síria, Iemen o Sudan, ni els països europeus ni Espanya no van actuar com ho han fet en el cas d'Ucraïna. "La resposta a les persones que han de fugir de països africans ha continuat sent la mateixa: externalització de fronteres i violència contra els qui intenten obtenir protecció", han denunciat des de CEAR, i alhora han assenyalat que en el cas d'Ucraïna, Espanya i Europa "han demostrat que quan hi ha voluntat política es poden garantir els drets i evitar patiments innecessaris".