Catalunya s'ha acomiadat aquest dissabte d'un dels grans referents de la cultura catalana. El filantrop i col·leccionista d'art Antoni Vila Casas va morir aquest dijous, segons ha informat en les últimes hores la seva fundació. La notícia ha sacsejat el món polític i cultural, que el recorda com un dels grans mecenes catalans --una expressió, però, que a ell mai li va agradar--. Al llarg de la seva extensa vida de 92 anys, Vila Casas va aconseguir recopilar una extensa col·leccionista artística que va compartir amb el món a través dels quatre museus que va obrir a Catalunya. També es va entregar al seu altre vessant vital, el de la farmacèutica, un perfil pel qual va ser menys conegut però que va marcar profundament la seva vida.

Són nombroses les personalitats catalanes que han volgut retre un petit homenatge a Vila Casas i lloar la seva figura. En el món polític, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha remarcat la seva entrega "al país i la seva llibertat", i li ha agraït "els seus serveis a Catalunya i la cultura". "Gràcies per les converses compartides i per un compromís insubornable amb la nació catalana, la seva història, el seu present i el seu futur", ha afegit. Precisament Aragonès va entregar la Medalla d'Or de la Generalitat l'any passat a Vila Casas, distingint-lo per la seva "capacitat catalitzadora de la riquesa artística de Catalunya".

Per la seva banda, Carles Puigdemont ha enviat un "agraïment etern al compromís exemplar" de Vila Casas amb la cultura i el país, "en tots els seus vessants". "Ens ha deixat un home excepcional, que recordarem amb afecte i admiració", ha afirmat el president a l'exili.

També l'han recordat altres figures polítiques. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, l'ha definit com un "gran col·leccionista i mecenes d'art", i un "referent" que va apostar per la difusió de l'art català a través de la seva fundació. L'expresidenta del Parlament i exconsellera de Cultura, Laura Borràs, l'ha descrit com un "pilar d'infinitat d'iniciatives artístiques i culturals". "El país està en deute amb el seu altruisme", ha afegit. I Mariàngela Vilallonga, que va succeir Borràs al capdavant de la Conselleria, n'ha destacat el seu perfil "elegant i enamorat de l'art". Va saber reunir unes col·leccions valuoses. Sempre vam tenir bon tracte", ha dit, assenyalant que amb la seva mort es podrà desembolicar l'escultura que dona la benvinguda al museu Can Mario de Palafrugell, de la Fundació Vila Casas. Fora de la política, el president d'Òmnium, Xavier Antich, n'ha ressaltat el seu paper en democratitzar l'art català contemporani "per afavorir-ne l'accés", així com el seu perfil de "catalanista militant".

Són nombroses les persones que també han volgut retre-li homenatge a través de les xarxes socials, especialment des de Palafrugell, municipi amb el qual Vila Casas va quedar profundament vinculat a través del museu que hi va obrir. L'Ajuntament fins i tot el va proclamar fill adoptiu de la ciutat.