En el marc de la COP28, el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha signat aquest dissabte una declaració de compromís per a la creació del Partenariat Mediterrani d’Acció Climàtica (MCAP) amb representants de quinze regions de l’Àfrica, Austràlia, Europa i Amèrica del Nord i del Sud. Aquest partenariat ha vist la llum gràcies al lideratge dels governs de Catalunya i de Califòrnia. La declaració reconeix la necessitat comuna de col·laborar, compartir coneixements i donar-se suport mútuament per actuar davant el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat.
🟢 COP28 a Dubai: Què es pot esperar de la Cimera del Clima 2023?
🟢 Cimera del Clima 2023: les 4 claus per entendre la COP28 a Dubai
Aquesta nova aliança transnacional porta gestant-se un any. Tant Catalunya com Califòrnia han treballat en aquests projectes des de la Conferència de les Nacions Unides sobre la Diversitat Biològica de Montreal, el passat desembre de 2022. Amb el naixement de l'MCAP es pretén impulsar un enfocament integrat per a l’adaptació i mitigació del canvi climàtic i per revertir la pèrdua de biodiversitat de les regions de tot el món amb clima mediterrani. A més dels dos governs impulsors, també han signat la declaració la Baixa Califòrnia Sud (Mèxic), Biobío (Xile), l’Emília-Romanya (Itàlia), el Marroc Oriental (Marroc), Nova Gal·les del Sud (Austràlia), Occitània (França), Rabat-Salé-Kenitra (Marroc), Grècia Central (Grècia), Santiago (Xile), Austràlia del Sud (Austràlia), Tànger-Tetuan-Al-Hoceima (Marroc), Victòria (Austràlia) i el Cap Occidental (Sud-àfrica).
Units per un context i objectius comuns
Les bioregions mediterrànies es troben en els cinc continents i cobreixen quatre milions de quilòmetres quadrats (2% de la superfície total) a la conca de la Mediterrània, Califòrnia, Xile, Sud-àfrica i Austràlia. La naturalesa d'aquestes bioregions fa que siguin algunes de les més afectades per la crisi climàtica. Concretament, el Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) afirma que les regions mediterrànies s’escalfen un 20% més ràpidament que la mitjana mundial i són una zona sensible als riscos climàtics amb una alta vulnerabilitat. Per això, aquestes zones tenen a més alta de pèrdua de biodiversitat i són molt sensibles a l’efecte combinat dels motors que provoquen el canvi global. És per tot això que s'ha gestat aquest partenariat.
Per mantenir-se per sota del límit d’augment de temperatura d'1,5 °C i protegir i gestionar eficaçment les àrees naturals i els oceans i restaurar com a mínim el 30% dels ecosistemes degradats l’any 2030, els governs han de donar una resposta coordinada a tots els nivells. Catalunya i Califòrnia han treballat amb el convenciment que cal deixar de banda la perspectiva dels límits administratius i apostar per una perspectiva bioregional. En aquest sentit, els governs signants de la declaració coincideixen en el fet que cal actuar amb urgència, entre altres motius, perquè han de fer front als impactes cada cop més freqüents i virulents, i subscriuen que els estats i les regions són aliats necessaris per a la consecució de l’Acord de París de l’any 2015 i del Marc global de biodiversitat de Kunming-Montreal de 2022. Tots s’han compromès a unir esforços i col·laborar estretament per construir comunitats més resilients, tenint en compte que s’enfronten a reptes i dificultats similars, i per proposar solucions basades en un coneixement comú.
🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.