Els centres escolars de Catalunya tornaran a obrir les portes el dimecres 6 de setembre. Per al curs 2023-2024, el Departament d'Educació preveu que es matriculin 1.605.243 alumnes en algun dels ensenyaments—públics, privats o concertats— que s'ofereixen. En general, es manté la tendència a la baixa de l'alumnat, conseqüència de la davallada de la natalitat, però en aquest curs encara es farà més notori, ja que es matricularan 20.000 alumnes menys a educació infantil i primària respecte al curs anterior, "la xifra més baixa d'incorporació d'alumnes des del 2006", ha assegurat la consellera d'Educació, Anna Simó. A l'altra cara de la moneda se situa la Formació Professional (FP) convertint-se amb la modalitat que guanya més matricules. D'altra banda, enguany es comptarà amb 81.335 docents, 1.190 més que el curs passat. En la roda de premsa de presentació del curs, Simó, ha reivindicat que aquest curs serà el que compti "amb més recursos i mestres que mai".
Simó ha destacat l'augment d'un 8,4% la matrícula d'infantil 2, que s'ha assolit gràcies a la consolidació de la gratuïtat d'aquesta etapa educativa. A més també ha apuntat que Educació compartirà amb els ajuntaments les dades d'abandonament escolar prematur dels alumnes "per facilitar el seguiment" i lluitar contra un dels grans mals del sistema educatiu.
Novetats del curs escolar
Entre les novetats que presenta el curs escolar 2023-2024, Simó ha destacat que es posarà en marxa la figura del referent de coeducació, convivència i benestar emocional en els centres educatius, amb 3.400 referents en tota Catalunya. A més, es fusionaran en un els protocols de violència masclista, LGTBI, assetjament, ciberassetjament i odi i discriminació, de manera que se simplifiqui i faciliti a les direccions i els centres educatius la detecció de les violències.
Preguntada per si en el nou protocol serà necessària la reincidència perquè es consideri assetjament, la directora general d'Alumnat, Anna Chillida, ha afirmat que el nou protocol té en compte la "posició de poder d'un nen sobre un altre i la voluntat de fer mal, i es basa en aquests estàndards treballats amb un equip expert en violències". Enguany entra en funcionament el Registri de Violències contra l'Alumnat (REVA), una base de dades que sistematitzarà el registre i situacions de violència a l'alumnat i que "permetrà millorar la traçabilitat al departament".
Pel que fa a les ràtios a les aules, es redueixen per segon any consecutiu en l'etapa infantil, amb un 86% de grups de P3 i un 70% de P4 que "tindran 20 o menys alumnes per aula en els centres públics", ha explicat la consellera. En relació amb la climatització de les aules, la consellera ha afirmat que la intenció és una trobada en el "marc d'una comissió mixta amb representants del món local i institucions" per abordar conjuntament com afrontar la temperatura a l'aula.
Inici de curs convuls
L'inici del curs escolar està marcat per l'amenaça d'una vaga convocada pel primer dia d'escola. Desenes de representants dels sindicats educatius Ustec-Stes, Intersindical-CSC i CGT Ensenyament han tallat des de les 12:44 hores d'aquest dilluns la Via Augusta de Barcelona, enfront de la seu de la Conselleria d'Educació. El tall s'ha produït just després de la presentació de l'inici de curs escolar, i quan falta 1 dia perquè se celebri la Taula Sectorial entre sindicats i departament. Simó va aclarir la setmana passada que la reunió prevista per aquest dimarts "no és per frenar la vaga" del dimecres, sinó per parlar de l'inici del curs 2023-2024. "No vull que els sindicats s'assabentin de les novetats per part de tercers, vull fer-ho personalment i hi assistiré", va explicar Simó en una entrevista la setmana passada a Catalunya Ràdio. En aquest sentit, va assegurar que els sindicats la tindran "al seu costat" i que hi parla "de diverses qüestions".
Per la seva banda, els sindicats exigien el reconeixement del deute pels estadis deixats de cobrar i un termini de cobrament; l'equiparació salarial per al professorat de l'FP; i la reducció de dues hores lectives per als majors de 55 anys. Segons va detallar la portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, a l'ACN, des del mes de juny no s'han tornat a reunir amb el Govern. Tanmateix, el sindicat no preveu una gran mobilització, però defensa l'aturada com a toc d'alerta si no s'avança en la negociació. "S'està menystenint el sentit de la negociació de forma deliberada i per nosaltres és una manera de dir que s'ha de comptar amb la comunitat educativa a l'hora de prendre decisions". Malgrat la convocatòria de vaga, no es mostra gaire esperançada amb la nova consellera, "no esperem gran cosa, no soc gens optimista. No em sembla que amb la nova consellera puguem fer grans canvis", afirmava Segura.