El clima mediterrani s’extingirà. Així ho ha determinat un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que ha conclòs que Catalunya i la resta d’Espanya “podria passar d’un clima mediterrani a un clima estepari” el 2050. Aquesta transformació té a veure amb el canvi climàtic, informa l’agència Europa Press. Els resultats de la investigació s’apleguen en un estudi titulat Spain: towards a drier and warmer climate i ha estat presentat aquest dijous al Congrés Internacional de Meteorologia de la European Meteorologial Society (EMS) a la capital catalana.

L’estudi analitza l’evolució de les temperatures i les precipitacions des del 1971 fins al 2022 a tota Espanya i fa una projecció del clima peninsular-balear fins al 2050. Les investigacions les han fet experts del Centre de Política de Sòl i Valoracions (CPSV) de la UPC abordant la qüestió del canvi estructural del clima exposant la relació entre el procés d’escalfament global, que afecta sobretot la península Ibèrica i a les illes Balears, amb el procés paral·lel cap a un clima més sec.

D’acord amb els investigadors, la previsió és que si continua la tendència d’escalfament que s’ha experimentat en els darrers anys, el 2050 es produirà una reducció de les precipitacions d’entre un 14% i un 20% respecte a les precipitacions que hi ha actualment. Així doncs, l’avís que es fa és que l’escalfament global provocarà un canvi en el clima “molt important” cap al 2050. Es passarà d’un clima mediterrani típic a un altre més sec i càlid, estepari i fins i tot desèrtic.

El clima a la ciutat de Barcelona

Pel que fa a la ciutat de Barcelona, la investigació preveu que passaria d’un clima d’hiverns temperats i secs i estius calorosos a un clima estepari i semiàrid.

El clima mundial ha evolucionat sempre de manera natural, però proves convincents obtingudes arreu del món revelen que en l’actualitat està en marxa un nou tipus de canvi climàtic, que posa en perill la composició, la capacitat de recuperació i la productivitat dels ecosistemes naturals i el desenvolupament econòmic i social, la salut i benestar de la humanitat.

A Espanya és l’Agència Estatal de Meteorologia qui s’ocupa de les projeccions climàtiques regionalitzades, que són generades per les dades obtingudes del projecte europeu ENSEMBLES.

A Catalunya, el Servei Meteorològic (SMC) va iniciar l'any 2008 el primer projecte de projeccions regionalitzades del clima durant el segle XXI a Catalunya: Primer Informe sobre la generació d’escenaris climàtics regionalitzats per a Catalunya durant el segle XXI. El clima està canviant a conseqüència de les activitats humanes, singularment per les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle associades a la utilització de combustibles fòssils i a la desforestació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!