Els dies passen i la pluja segueix sense arribar. Davant d'aquesta situació el Govern i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) treballaent en l'aplicació de pla de la sequera, però aquest no pot evitar que sense pluja la situació desemboqui en una emergència nacional. Concretament, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha advertit que si no plou, Catalunya podria entrar en fase d'emergència al setembre.
"La situació de la sequera és el principal problema del país", ha sentenciat Plaja en la roda de premsa posterior al Consell Executiu. En aquesta ocasió, Plaja ha estat acompanyada pel director de l'ACA, qui també ha subratllat la gravetat de la situació. "Les previsions no són molt afortunades", ha lamentat Reyes, qui destaca que en curt i mitjà termini no s'esperen les pluges típiques per aquests mesos de l'any.
Pocs dies abans, la consellera d'Acció Climàtica i Agenda Rural, Teresa Jordà, ja va advertir de la gravetat de la situació avançant: "Ens hem de preparar com si no plogués mai més". Amb aquestes paraules, Jordà remarcava que, per culpa del canvi climàtic, l'escassetat d'aigua passarà a ser una situació recorrent. Justament, tant Jordà com Reyes han expressat la seva voluntat d'apostar per infraestructures que dotin a tot el territori català de més resiliència hídrica a curt i llarg termini. És a dir, no només mesures puntuals que s'enterrin quan acabi la sequera.
Què implica estar en situació d'emergència?
"La limitació per habitant i dia que ara és de 230 litres passaria a 200 litres per habitant i dia", ha exposat Reyes com una de les mesures que entrarien en marxa en el cas d'entrar en situació d'emergència per sequera. Les limitacions es podrien afectar la neteja de vehicles, el consum d'aigua industrial, el reg de zones verdes o el reg agrícola.
Es modera el traspàs d'aigua de Sau a Susqueda
Des de l'ACA s'ha disminuït el cabal d'aigua que s'està transferit de Sau a Susqueda. A més, s'ha donat per acabat l'operatiu per reduir el nombre de peixos al pantà de Sau. Es considera que amb els treballs que s’han dut a terme durant el darrer mes s’ha reduït la densitat de peixos a l’embassament i s’ha aconseguit preservar la qualitat de l’aigua. En les darreres setmanes s’ha anat reduint, de manera progressiva, el cabal transferit passant d’1 hm3/dia a 0,2 hm3/dia.
A partir d’ara, se seguirà alliberant aigua de Sau cap a Susqueda, però en unes quantitats menors (aproximadament es deixarà anar el mateix cabal que entra a l’embassament, o fins i tot menys) per tal d’evitar que es pugui deteriorar la qualitat de l’aigua.