El Govern posa en marxa un pla pioner contra la violència obstètrica amb 7 milions i 50 accions fins al 2028 que busca posar fi a pràctiques inapropiades, rutinàries o no pactades. Així ho han presentat conjuntament el conseller de Salut, Manel Balcells, i la consellera d'Igualtat i Feminisme, Tània Verge. Els dos departaments han treballat conjuntament durant més d'un any per elaborar aquest pla que inclou mesures com formació o la incorporació de les comissions clíniques sobre aquesta mena de violència a totes les regions sanitàries. "Estem donant resposta a un crit ofegat", ha dit Verge. Tant la consellera com el conseller han apuntat que el terme "violència obstètrica" genera malestar en part del col·lectiu sanitari, però han assegurat que no es tracta un qüestionament de la tasca sanitària. "Aquest pla no és un 'jo acuso', sinó un 'podem millorar, podem fer-ho diferent'", ha apuntat Balcells.
"El masclisme s'escola a tot arreu, no hi ha cap espai lliure i això dificulta la seva identificació com a problema perquè està tan naturalitzat que fa que no el veiem i que sigui invisible a professionals que l'últim que volen és generar violència a les persones que tracten", ha exposat Verge, qui juntament amb Balcells han assenyalat que sovint les situacions de violència obstetrica no són per voluntat dels professionals sinó per un biaix masclista que travessa el camp de la medicina i la ciència.
"Una episiotomia sense haver-ho pactat no és just", ha exemplificat Balcells, que ha posat l'accent en el respecte al part que "és un moment vital" que s'ha d'acompanyar i no dur a terme procediments que no són necessaris. "No pot ser que hi hagi més cesàries els divendres que els dilluns o abans de les festes de Nadal que després o que hi hagi parts induïts quan no toca", ha sentenciat.
Mesures del pla contra la violència obstètrica
El programa busca combatre la "visió masclista" dels sanitaris i incorpora, entre altres qüestions, un mòdul específic per formar en drets sexuals i reproductius. A més, es farà formació específica en diferents temàtiques com l’endometriosi i la millora del diagnòstic precoç, millora de l’atenció a l’anticoncepció, a la interrupció voluntària de l’embaràs, a la salut de les persones trans, salut mental perinatal i acompanyament pèrdua perinatal. La formació no serà obligatòria per als prop de 2.500 professionals que s'encarreguen de l'atenció de la salut sexual i reproductiva del sistema públic i concerta.
A banda de desplegar espais per assegurar una atenció al part en entorns no medicalitzats, s'incorporaran comissions clíniques sobre violència obstètrica a totes les regions sanitàries, la millora de l'accés a la fecundació assistida i accions per garantir l'atenció dels seus drets de les persones amb discapacitat, també, des de l'àmbit sexual i reproductiu. El pla contempla que es respectin les recomanacions internacionals, per exemple, en els embarassos sense risc que entren al grup 1 de classificació Robson les cessaries no haurien de superar el 15%.