El Govern de Catalunya posa en marxa el programa Catalonian Talent Bridge per atraure científics que treballen als Estats Units i que veuen en perill les seves investigacions des de l'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca. El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha anunciat aquest dilluns que oferirà 70 places per als investigadors que vegin compromesa la seva tasca als EUA amb "un únic requisit: la màxima excel·lència". El programa, que tindrà una duració de 3 anys estarà dotat amb 30 milions d'euros. A la clausura de la trobada amb empresaris organitzada pel diari Expansión, que s'ha celebrat a l'Hospital de Sant Pau, Illa ha afirmat que "vivim un moment de major progrés científic de la història i al mateix temps vivim un negacionisme que ja arriba a la potència més gran del món com els EUA que està desmantellant aquest potencial". En el programa hi col·laboraran les 12 universitats catalanes i aquest 2025 ja incorporarà 26 científics.
Com serà el programa?
El programa tindrà una durada inicial de tres anys, fins al 2027, i preveu incorporar fins a 78 investigadors mitjançant la convocatòria extraordinària de programes existents de prestigi com l'ICREA, el Pla Serra Húnter o el Beatriu de Pinós, i col·laborant tant amb les universitats catalanes com amb 42 centres de recerca i els tres grans equipaments del país: el sincrotró Alba, el Barcelona Supercomputing Center i el Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica. Se'ls oferiran contractes competitius i paquets d'acollida per facilitar-los la integració i la posada en marxa de la recerca. El pla comptarà amb diverses fases i dues línies estratègiques. S'oferiran places de treball i beques que se centrarà a captar a investigadors que estan als EUA amb condicions competitives. El programa és dirigit tant a científics sènior, com a emergents. Aquests moviments formen part de la primera fase, que s'executarà aquest any. La segona línia del pla, que ja formarà part de la següent fase, estarà centrada en els investigadors que ja treballen a Catalunya, però reben fons estatunidencs.
El pla dissenyat pel Govern té dos objectius. D'una banda, portar de tornada a científics espanyols que estan als Estats Units, i d'altra, per captar científics estatunidencs pioners al seu camp perquè vinguin a treballar a centres de recerca catalans. El Govern busca així permetin que segueixin les seves investigacions i consolidar a Catalunya com a referent al camp de la ciència. "A Catalunya volem acollir i volem oferir oportunitats al personal investigador que avui pot veure amenaçada la seva llibertat acadèmica i el seu futur professional als Estats Units, i el missatge és nítid i és clar si algú sent que no li deixen desenvolupar el seu talent pot venir a Catalunya", ha afegit. El programa és la resposta de Catalunya a la censura d’àrees de recerca, la clausura de departaments educatius, l’eliminació de programes de salut i la restricció a la llibertat acadèmica als Estats Units que ha provocat que molts científics es plantegin marxar a l’estranger.
Els projectes del Govern d'Illa
Durant la seva intervenció, Illa ha reflexionat que el seu Govern està entrant en la tercera fase de la legislatura, que és la "de concretar i portar a la realitat" els projectes que s'han traçat fins al moment. Per això, ha demanat als treballadors públics dur-los a terme "amb confiança, sense por" d'equivocar-se i amb voluntat d'excel·lència. "Amb una voluntat no d'administrar, sinó de transformar i, per tant, amb un esperit reformista bàsicament en les principals polítiques públiques, especialment la sanitària i l'educativa, reformar per transformar no simplement administrar fent una miqueta més del que fèiem", ha afegit. En aquest sentit, ha assegurat que les reformes es portaran a terme gradualment en aquelles polítiques que siguin més sensibles per a la ciutadania, encara que es faran com més de pressa millor.