El canvi climàtic no toca sostre, i les altes temperatures seran cada cop més freqüents sobretot en èpoques estivals. Catalunya, en només 25 anys, podria arribar a patir estius amb temperatures vora els 45 graus de manera habitual. Així ho pronostica l'Agència Estatal de Meteorologia, que també indica que a l'estat espanyol les temperatures poden pujar fins als 50 graus. L'AEMET, també estima que, a finals de segle, les temperatures ja hauran pujat entre 3 i 4 graus a tot el territori durant tot l'any. L'Agència alerta que les temperatures elevades d'aquest estiu es convertiran en comuns a partir d'ara.
De fet, el mes de juliol de 2022 ha batut el rècord de 2015 i s'ha convertit en el més càlid que s'havia registrat a Espanya fins aleshores, amb una temperatura mitjana de 26,6º C, superior a qualsevol dada registrada des de 1961, quan es van començar a registrar les dades. L'onada de calor causada al juliol per la presència d'un anticicló atlàntic, que va desplaçar una massa d'aire africà molt càlida sobre la península Ibèrica i Balears, sembla la culpable de les temperatures extremadament altes en gairebé tot el país que van elevar la mitjana de juliol, mentre que a Canàries es van produir dues onades de calor. Les previsions de l'AEMET també alerten que, en funció de les emissions dels gasos d'efecte hivernacle, els dies seran més o menys càlids. Per tant, un augment de la contaminació farà que faci més calor.
Augment de la temperatura mitjana a l'estiu
Segons les dades que registra l'AEMET, a mitjans de segle, la temperatura mitjana a l'estiu augmentarà entre 2° i 2,5 °C per sobre de les temperatures actuals. Els registres d'aquest estiu ja marquen 2 graus superiors a la mitjana. L'any 2003, es va registrar l'estiu complet més càlid, i va elevar la temperatura 1,8 °C per damunt de la temperatura habitual. El mes de juliol, el més calorós des que es tenen registres, va provocar que es registressin temperatures de fins a 5 °C sobre la temperatura normal en punts de Galícia, centre i sud de Castella i Lleó, Comunitat de Madrid, Extremadura, oest de Castella-la Manxa i a l'interior d'Andalusia i Pirineus, on en general l'anomalia va arribar als 4 °C excepte aquests punts concrets. Les temperatures màximes diàries van quedar en mitjana 3,3 °C per sobre del valor normal, mentre que les mínimes es van situar 2,2 °C per sobre de la mitjana, "resultant una oscil·lació tèrmica diària 1,1 °C superior a la normal del mes", segons ha explicat l'AEMET.
A Catalunya a aquestes elevades temperatures també se li ha de sumar l'extrema sequera que s'està vivint. El Servei Meteorològic de Catalunya, el Meteocat, ja alerta "d'importants dèficits" de pluja i diu que la sequera és "excepcional" en algunes zones del territori. L'actual episodi de sequera continua intensificant-se, sobretot a la meitat nord de Catalunya, on s'enregistren importants dèficits pluviomètrics a curt, mitjà i llarg termini. Segons el servei, la sequera pot qualificar-se d'excepcional en zones del litoral i prelitoral central, va camí de ser-ho al nord-est del país, i s'intensifica a la Catalunya central, encara que la pluja de la darrera setmana ha permès millorar la situació a curt termini. En l'àmbit espanyol, el passat juliol ha estat el novè mes de juliol més sec des que hi ha dades i el més sec dels últims quinze anys, amb una precipitació mitjana sobre l'Espanya peninsular de 8,6 mil·límetres, que representa el 49% del valor normal del mes en el període 1981-2010. Ha estat a més el tercer menys plujós del segle XXI, per darrere dels mesos de juliol de 2005 i 2007.